Celorepublikovou sbírku pořádá spolek Běhejme a pomáhejme útulkům. Akce je určena nejen pro psí a kočičí útulky, ale i pro zařízení, kde pomáhají týraným koním a hospodářským zvířatům, a spolkům hájícím a prosazujícím práva zvířat.

Celý výtěžek se po skončení akce rozděluje rovným dílem mezi útulky z celé České republiky. Každý rok se sbírka konala od 1. září do 4. října, na který připadá Mezinárodní den zvířat. Letos netradičně začala později, a to 11. října. Skončí 31. prosince.

Adopce psů a koček
Adopce psů a koček? Mějte na paměti, že si pořizujete dalšího člena rodiny

Jak přispět
Na webu Donio, kde probíhají různé dobročinné sbírky.

Na transparentní bankovní účet: 2901198295 / 2010.

„Letos jsme sbírku dělat původně nechtěli. Lidé přispěli mnoho penězi Ukrajině, do toho letošní zima bude pro všechny náročná. Ozvaly se nám ale útulky, že i kdyby se vybralo málo, ať jim pomůžeme,“ uvedl předseda pořádajícího spolku a zakladatel sbírky Petr Sokolík.

Přesvědčila jej pravděpodobně také Dita Ulriková z Depozitu Chlup nechlup Strakonice, která vzkázala: „Letos je situace s toulavými kočkami příšerná. Nechápeme, co se děje, s kapacitou 15 jich tady mám přes 40. Skoro žádný zájem, jen další a další nálezy. Pokud stát nezavelí ku povinným kastracím kříženců, bude to neudržitelné. Sotva, že je nakrmíme, takže teď je opravdu každá koruna dobrá.“

Sbírka je už od počátku podpořena videem, ve kterém vystupují ambasadoři projektu Ivan Trojan, Ben Cristovao, Alice Bendová, Eva Samková, David Kraus a další známé osobnosti.

Zdroj: Youtube

„Náš sen je vytvořit pro zvířata podobnou sbírku jako je Tříkrálová, kterou lidé podporují, věří jí a nebojí se o svůj příspěvek. Stejně tak se nemusí bát u naší organizace,“ napsal už dříve na webu denzvirat.cz Sokolík s tím, že tak chtějí bojovat i proti pouličním podvodníkům s kasičkami a založit tradici, která stoprocentně pomáhá všem zvířatům.

Pražská zvířecí záchranka pomáhá zvířatům, která se ocitla v nouzi. Ilustrační snímek
Pomáhají potřebným, nyní potřebují pomoci. Krize dopadla i na zvířecí záchranáře

Že se to daří, dokazuje také množství vybraných peněz, kterých je každým rokem více. V roce 2019 se podařilo vybrat 428 689 korun pro 60 spolků. O rok později už se mezi 112 spolků rozdělilo 1 177 199 korun a vloni 1 708 419 korun mezi 122 spolků. Letos se k 27. říjnu zatím zapojilo 119 útulků a podařilo se vybrat více než 308 tisíc korun.

Zapojené útulky

Základními kritérii pro zařazení do projektu je kontrola hospodaření na transparentním nebo sbírkovém účtu, pravidelné kontroly od Krajské veterinární správy, aktivní snaha o umísťování zvířat (v případě útulků), kladné reference a zároveň, aby vybraný spolek nebyl městský.

Seznam zapojených spolků a útulků najdete ZDE

Peníze útulky následně použijí především na veterinární ošetření zvířat. Většina útulků má totiž od dárců pokryté náklady na krmivo, ale veterinární zákroky a operace jsou finančně náročné a pro útulky je obtížné sehnat na ně peníze.

Pomoc ocení i ptáci. Těm můžete připravit ptačí budku i krmítko a do něj potravu v podobě jablek, slunečnicových semínek nebo speciálních směsí pro venkovní ptactvo
Podzim v plném proudu. Zvířata se připravují na zimu, „pomoc“ jim může i ublížit

Spolek Běhejme a pomáhejme útulkům pořádá různé charitativní akce, a to například v Praze, Brně, Plzni, Klášterci nad Ohří, Opavě, Olomouci nebo Jablonci nad Nisou. „Spolek ale cítil nespravedlnost, že pomáhá jen psům a kočkám z útulků, které jsou v okolí měst, kam jezdí. A proto vznikl Den zvířat, který pomáhá všem,“ doplnil Sokolík.

Spolek Běhejme a pomáhejme útulkům pomáhá týraným a opuštěným zvířatům po celém Česku už od roku 2014. Bojuje proti množírnám, hradí útulkům veterinární péči, operace, rehabilitace či krmivo. Za období svého působení pomohla organizace 167 neziskovým spolkům a zaslala jim více než 8,8 milionu korun.