Vypadalo, že to bude den jako každý jiný. Cara Clarksonová právě společně se svou rodinou zdolávala zdánlivě nekonečné kilometry odlehlé silnice v kanadských Skalistých horách, když její pozornost upoutal temný stín, který postával na okraji lesa. Nevěřícně si promnula oči. Tím stínem byl bílý grizzly.

Pištovi je 39 let.
Zvířecí senioři. Devětatřicetiletý medvěd Pišta i voříšek Čenda drží rekord

„Byl to nepopsatelný pocit. Věděli jsme, že máme neuvěřitelné štěstí, protože o bílém grizzlym jsme nikdy neslyšeli,“ citovala Clarksonovou místní média. O chvíli později si rodina všimla dalšího medvěda, pravděpodobně sourozence prvního - ten měl ovšem typicky hnědou srst.

Bílý grizzly ve společnosti svého hnědého sourozence:

„Jsem si jist, že se jedná o jedinečné zvíře,“ konstatoval ekolog Seth Cherry, který spolupracuje s kanadskými národními parky. „Nikdy jsem na vlastní oči neviděl jediného bílého medvěda,“ dodal. Ačkoli barva grizzlyů je poměrně proměnlivá, obvykle zahrnuje pouze různé odstíny hnědé – a to od tmavé až po velmi světlou. Bílý medvěd grizzly je pak skutečnou raritou, upozornil britský deník The Guardian.

Fotopast ochranářů zachytila loni vlčí mládě také v Ralsku.
FOTO: Majestátních šelem přibývá. Vlci si Českolipsko oblíbili

Nejstarší kanadský národní park vůbec – i to je Národní park Banff. Založen byl již roku 1885 a dnes zaujímá území o rozloze 6 640 kilometrů čtverečních, přičemž nabízí úchvatné scenérie Skalnatých hor a krásné pohledy na jezero Louise. Turistickým centrem oblasti je městečko Banff.

Odborníci se domnívají, že bílé zbarvení je důsledkem recesivního genu, nikoli albinismu. Vyloučili také možnost, že by se jednalo o takzvaného „medvědího ducha“, tedy představitele baribala bílého. Vzácný bílý poddruh severoamerického medvěda baribala se totiž vyskytuje především v kanadské provincii Britská Kolumbie, a to v deštném pralese Great Bear.

Bílý grizzly byl zpozorován i jinde:

Zdroj: Youtube

První zprávy o výskytu bílého grizzlyho v Národním parku Banff se objevily již v roce 2017, až dosud však nebyl zachycen na žádném videu. Není proto divu, že záběry upoutaly zájem veřejnosti. Cara Clarksonová přitom není sama, kdo letos v Národním parku Banff natočil podobné záběry. Obdobné nedávno na server YouTube umístil i uživatel, který zde vystupuje pod nickem Tj campbell. 

Nežádoucí zájem 

„Věda dokáže vysvětlit, za jakých podmínek dojde k takovéto mutaci, a vypočítat, nakolik je to pravděpodobné – není ale důvodem, proč tyto příběhy tolik fascinují i veřejnost. Je to o našem vztahu s přírodou. Bílý medvěd je vzácný a unikátní a jako takový lidi fascinuje,“ vysvětlil Nicholas Scapillati z organizace na ochranu grizzlyů.

Agresivní rotvajler. Ilustrační snímek
Kdo jsou největší „zabijáci“ zvířecí říše? Odpověď vás možná překvapí

Zájem veřejnosti ovšem není vždy žádoucí. "Neobvykle vyhlížející zvířata přitahují fotografy, kteří je pak nemilosrdně pronásledují. Proto platí, že čím méně se o nich mluví, tím lépe," uzavřel v e-mailu pro britský list The Guardian biolog Mike Gibeau.

Medvěd grizzly, známý též jako medvěd stříbrný či medvěd hnědý severoamerický, je opředen mnoha mýty, které z něj dělají obávaného predátora. Ačkoli někteří experti považují právě grizzlye za vůbec nejagresivnější medvědy, tyto šelmy se za normálních okolností snaží zabránit kontaktu s lidmi. Až sedmdesát procent útoků na člověka totiž mají na svědomí samice, které brání svá mláďata. 

Dospělý samec dosahuje hmotnosti okolo 360 kilogramů a na zadních měří až 2,5 metru. Jak již napovídá jedno z jeho jmen, domovem grizzlyů jsou výše položené oblasti Severní Ameriky. Zatímco v minulosti obývali území od Aljaška až po Mexiku, dnes se nacházejí pouze na Aljašce, v západní Kanadě a v některých horských oblastech severozápadu Spojených států.