U psů je výhodou zákroku snížení teritoriálního chování – značkování, agresivity. Také to, že přestanou obtěžovat feny. Hrozí také menší riziko útěku, kastrovaní psi mají tendenci zůstat v pohodlí domova. Nižší je také u obou pohlaví riziko vzniku nádorů a infekcí pohlavních orgánů, jako jsou záněty prostaty, rakovina varlat, mléčné žlázy nebo vaječníků.

Podobné výhody má kastrace i u koček a kocourů.

Pes v útulku - Ilustrační foto
Množení psů nese vážná rizika. Voříšci končí v útulcích, hrozí jim i smrt

Nevýhodou však je, že se po kastraci mohou metabolismus a hormonální hladiny změnit, což může vést k nárůstu hmotnosti a sníženému energetickému výdeji. Nadváha po kastraci bývá velkým problémem, ohrožuje nejvíce staré psy. Obezita přetěžuje svaly a klouby, způsobuje nemoci srdce a cév či výskyt cukrovky. Může také oslabit imunitní systém, poškodit játra ztučněním a zvýšit riziko nádorových onemocnění.

„Je proto důležité přizpůsobit krmnou dávku, ideálně jí přiměřeně snížit oproti původní dávce. Jakmile je pejsek po zákroku zase v kondici, přidejte více pohybu do venčení. Vybírejte také kvalitní krmivo a do potravy zařaďte probiotika pro dobrou imunitu a podpoření správné funkce trávícího systému,“ poradil odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Kastrace kočky. Ilustrační snímekKastrace kočky. Ilustrační snímekZdroj: Shutterstock

Složení krmiva zkontrolujte také u kočky. Pokud není vhodné, bude mít rovněž sklon k tloustnutí. „Kastrace je pro kočku obrovská změna. Z akční kočky se stane taková pohodlnější a méně aktivnější. Často se u ní projeví větší apetit, což může vést k tloustnutí až dokonce k obezitě. Zvolte proto krmivo s nižším obsahem tuků,“ doporučil odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka.

Ilustrační foto
Kočky se dál množí ve velkém. Může za to přístup majitelů

Dodal, že s vhodným krmivem nebude třeba snižovat kočce denní krmnou dávku. Krmivo pro kastrované kočky by mělo mít vysoký obsah bílkovin ze živočišných zdrojů, minimálně 85 procent, žádoucí je i obsah čerstvého masa.

Péče po kastraci

Zpravidla je doporučeno psa kastrovat kolem 6 až 12 měsíců věku, kdy obvykle dosáhne fyzické dospělosti. U větších plemen může být kastrace později. U fen je doporučená kastrace před prvním háráním. Kočky se pak kastrují ve věku čtyř měsíců, kocouři okolo 5. až 6. měsíce.

Samotná kastrace především u psů je rychlá a bezpečná operace. Doba rekonvalescence po zákroku bývá přibližně 7 až 10 dní. Psům se obvykle vše hojí rychleji, protože u nich je operace méně invazivní než u fen.

Kastrace psa. Ilustrační snímekKastrace psa. Ilustrační snímekZdroj: Shutterstock

Během této doby je důležité, aby pes nosil chirurgický límec, který zabrání tomu, aby si lízal rány či vytrhával stehy. Především lízání rány hned po zákroku může být nebezpečné, protože pes má v tlamě mnoho bakterií, které mohou do rány přinést infekci.

Odběr krve u psa. Ilustrační snímek
Zachraňují životy druhých. Psích dárců krve přibývá, pomáhají po celé republice

Po kastraci u koček se doporučuje zajistit klidné, bezpečné a teplé místo pro rekonvalescenci. Aby si ránu nelízala a nevytrhala stehy, i tady je možné použít ochranný límec, případně pooperační obleček. Jak u koček, tak u psů je třeba dodržet klidový režim. Ránu pravidelně kontrolujte a snažte se ji udržet v čistotě a suchu.

Kočky a mléko

Ke kočce patří miska s mlékem. Tak zní jedna z nejčastějších pověr, které o kočkách můžete slyšet.

Kočky kravské mléko ve skutečnosti pít nesmí. A to proto, že obsahuje laktózu, kterou velmi špatně snášejí. Není pro ně totiž dobře stravitelná, může způsobit průjmy, bolesti břicha a nadýmání. Navíc může zvíře mít i potravinovou alergii a dopady na zdraví v tomto případě mohou být mnohem horší.

Kočičí mateřské mléko má velmi rozdílné složení oproti mléku kravskému. Kočičí mléko je bohaté na bílkoviny a tuky, kravské obsahuje těchto složek mnohem méně, a navíc obsahuje právě laktózu.

Pokud je kočka na kravské mléko navyklá od kotěte, zachovává si produkci potřebných enzymů, proto může být schopna laktózu strávit. Prospěšné složky jsou však obsaženy v kvalitním krmivu.

Pokud má vaše kočka mléko ráda, můžete jí nabídnout kozí mléko, kysané mléčné výrobky nebo speciální mléko pro kočky.