Jestřába našel a zajistil nálezce v Praze 6 v Oboře Hvězda. Do půl hodiny si jej převzala zvířecí záchranka. Jeho stav byl velmi znepokojivý.

„Byl hodně vystresovaný, má vrchní část hlavy zcela bez peří, odřeniny na kořenu zobáku, tupé pařáty a olámané konce letek a ocasních per. To jsou jasné známky držení v zajetí za nevhodných podmínek, a protože nemá zvíře identifikační kroužek, předpokládáme, že byl držený i nelegálně,“ uvedla Kateřina Landová z Pražské zvířecí záchranky.

Sýkora modřinka
Hrozivé následky změny klimatu. Sýkora přichází o výrazné zbarvení, tvrdí vědci

Po vyšetření na veterině se ukázalo, že je na tom dravec ještě hůře. V jeho těle našli diabolky ze vzduchovky. Dvě v žaludku, jedna se zastavila o kost v křídle. „Musel si projít peklem, teď ale dostane intenzivní péči z rukou odborníků, snad se podaří,“ dodává Landová s tím, že týrání je jednou z nejhorších věcí, co může divoké zvíře potkat fyzicky i mentálně.

Jestřáb lesní

Kromě orlů je jestřáb náš největší dravý pták. Jde o dravce vycvičeného k lovu. Dorůstá velikosti 48 až 61 centimetrů, samec je menší než samice.

Disciplíně, kdy člověk drží dravce v zajetí, se říká sokolnictví. Vyžaduje hlubší vztah mezi zvířetem a člověkem. Dle české legislativy je k držení jestřába nezbytné povolení.

Zdroj: ifauna.cz

Případ vyvolal na sociální sítích mnoho ohlasů. „Chudák jestřáb. Je mi nevolno při pomyšlení, že ho někdo týral. Jsem vám velmi vděčná za to, co pro něj děláte. Snad se z toho oklepe a srovná si v hlavičce, že ne všichni lidští tvorové jsou hov*da, ač je zapotřebí zachovat si od nich odstup, jak se na dravce patří,“ napsala například paní Pavla.

Jestřáb nyní podstupuje péči v záchranné stanici Lesů hlavního města Prahy, která s Pražskou zvířecí záchrankou spolupracuje.

Záchranáři pomohli i sově 

O poznání lépe než jestřáb na tom byla sova pálená, která se rovněž dostala do rukou zvířecích záchranářů. Na vzácnou návštěvu upozornil štěkáním pes na jedné ze zahrad rodinného domu v Praze 13. Sova byla ukryta v hustém břečťanu, majitelé ale štěkot psa zprvu neřešili. Situace se ale druhý den opakovala, a tak místo prozkoumali a schoulenou sovu v keři našli. Rychle se zorientovali a zavolali odbornou pomoc.

Sova pálená v péči Pražské zvířecí záchrankySova pálená v péči Pražské zvířecí záchrankyZdroj: se souhlasem Pražské zvířecí záchranky

Sovu na místě prohlédl pracovník a uznal, že je příliš vysílená k letu a má polámané špičky letek, proto bylo potřeba ji převézt do záchranné stanice. Ošetřovatelům se během několika dní podařilo ptáka díky dobré péči dostat do kondice. Letky jí ale musí přepeřit, na opětovné vypuštění si tedy bude muset počkat.

Volně žijící sovu pálenou na území Prahy zaznamenali ornitologové podle Nálezové databáze naposledy v roce 2016. „Jsme rádi, že jsme mohli pomoci silně ohroženému druhu, téměř jistě taky jedinému jedinci na území Prahy,“ dodal záchranář Petr Čech.

Mládě sýčka obecného. Dnes u nás žije asi poslední stovka párů dospělých sýčků obecných. Ještě na začátku 20. století to byly odhadem desítky tisíc párů.
V Česku žije posledních sto párů sýčků. Ornitologům se je zatím nedaří zachránit

Pražská zvířecí záchranka pomáhá bezplatně divokým zvířatům už od roku 2009. Záchranáři pacienty zajišťují na místě, podávají první pomoc a transportují do odborné péče veterináře či záchranné stanice. Poskytují také poradenství na pohotovostním telefonu 774 155 185. Dohromady se letos věnovali už 785 pacientům v nouzi, včetně téměř stohlavé kolonie netopýrů. Poslední dva případy se ovšem podle nich zapíší do jejich pamětí obzvláště hluboko.

Jak podpořit Pražskou zvířecí záchranku

Číslo účtu sbírky: 33 55 33 22/0800, variabilní symbol 1111.

Jednorázová DMS: „DMS ZVIREVNOUZI PRAHA 90“ na telefonní číslo 87 777.
Automatická DMS: (1x měsíčně na rok) „DMS TRV ZVIREVNOUZI PRAHA 30“ (volit lze 30,60 nebo 90 korun)
Zrušení: „STOP ZVIREVNOUZI PRAHA“

Darovací certifikát: Jako dárek pro blízké lze využít tuto formu prostřednictvím webových stránek https://daruj.obchudekcsop.cz a kliknutím na Zvíře v nouzi. O potvrzení daru je možné si napsat na e-mail zvirevnouzi@csop.cz.