Podzemní parkoviště v atraktivní lokalitě u Zvonu už má konkrétní podobu. Radnice má v rukou odbornou studii architektonické firmy, která vypracovala možnosti parkování ve třech podzemních podlažích hned v šesti variantách: od nejlevnější, přesahující 200 milionů korun, k nejdražší za 370 milionů. Počty stání se v nich pohybují od 237 do 532 míst. Jedno parkovací místo vychází v průměru na 800 tisíc korun.

„Všechny varianty počítají s vjezdem a výjezdem tunelem buď z Pražské ulice nebo z místa mezi někdejší Bohemkou a sousední budovou policie,“ řekla Irena Vostracká, pověřená vedením Útvaru koncepce a rozvoje.

O tom, jestli se bude u Zvonu stavět a za kolik peněz, budou rozhodovat zastupitelé v září. Zda bude parkovací dům stavět město či soukromý subjekt, není rozhodnuto. „Zatím máme jen studii, která jasně řekla, že obě stavby jsou možné. Pro místo u Zvonu dál platí rozhodnutí zastupitelstva o tom, že tu má být park,“ upozornil technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS). Stavba parkovacího domu v podzemí to podle něj nevylučuje. „V budoucnu tu může zůstat park i vyrůst nová budova přímo nad parkovištěm,“ míní Uhlík.

Právě na tuto možnost spoléhá Plzeňský kraj, který by tu chtěl postavit galerii. Krajští radní včera místo u Zvonu doporučili jako vhodnější než uvažovanou budovu ASAP ve Škodovce. Zároveň pověřili jednáním o stavbě s plzeňskou radnicí náměstka hejtmana Vladislava Vilímce a krajského radního pro kulturu Martina Baxu. „Hodláme radnici jako vlastníka pozemku se studií galerie u Zvonu seznámit,“ uvedl Baxa.

Zda radnice na návrh kraje přistoupí, nechce nikdo z vedení města spekulovat. „ Zatím jsme o tom nejednali, rozhodovat budou zastupitelé,“ řekl Uhlík.