„Prázdné regály do obchodu nepatří," vysvětloval tiskový mluvčí řetězce Jan Dvořák.  „V tuto chvíli je předčasné mluvit o ztrátách, ty budeme počítat, až to celé skončí. Zatím  tvoří 2,5 procenta z tržeb, což je jiné číslo než zisk, komentoval případné ztráty Dvořák.

V Tescu navíc proběhla noční operace, která začala pět minut po vydání zprávy o zákazu prodeje. Zaměstnanci museli v rámci nočních směn vyměnit zboží v regálech a sklidit láhve s alkoholem. „Chtěli bychom jim poděkovat. Vážíme si toho, že při své standardní práci zvládli i tento úkol," řekl Jan Dvořák.

V sobotu ráno byly v potravinách – večerce ve Skrétově ulici k vidění všechny láhve s tvrdým alkoholem naskládané v krabicích. „Zatím to uklidíme a budeme čekat na další rozhodnutí," řekl majitel podniku Pham Hong Thai a dodal: „Nás to finančně neovlivní. Zákon je zákon a my se podle něj musíme zařídit." Někteří prodejci nechali regály prázdné, jiní raději vyskládali různé ovocné likéry s nižším obsahem alkoholu. U potravin na Klatovské lákal vývěsní štít i na alkohol, vevnitř byste jej ale marně hledali.

Výloha specializované prodejny alkoholických nápojů  F. L. Věk v Kollárově ulici byla zakrytá látkami. On-line obchod stejného provozovatele  oznamuje, že v důsledku nařízení nemůže nic zasílat.

„Když prodáváte jen jeden sortiment, tak je to likvidační," řekl vedoucí obchodu Radek Hůrka. Problém vidí poměrně jasně: „Je to tím, že bují černota. Chodí sem obchodní zástupci a nabízejí pětilitrové vodky za neuvěřitelné ceny, to je očistec. Ty ale nebereme, protože máme úplně jinou klientelu a snažili jsme se jít jiným trendem. Těžko budeme mít pančované Henessy za tři tisíce."

Jak bude vypadat obchod, když se z něj bude muset sklidit přes 90 procent sortimentu si ale dovede jen těžko představit. „Do té doby, než se tvrdý alkohol zakázal, tak jsme měli lepší tržby, protože u nás měli zákazníci záruku kvality. Nevím ale, jak to teď budeme dělat, ale budeme to nějak muset přežít. I tak je to ale deprimující, uzavírá Radek Hůrka. Stejně jako většina prodejců čeká, jak dlouho bude opatření platit.