Během roku 2016 bylo do centrálního skladu ztrát a nálezů přineseno téměř 1600 věcí. Mezi běžné nálezy patří části oblečení, tašky, batohy, klíče, peněženky, doklady, bankovní karty, průkazky nebo mobilní telefony. „Lidé jsou však schopni ztratit, zapomenout nebo nám přinést na úřad také skútr, invalidní vozík s podsedákem, leteckou uniformu, paralyzér s pouzdrem, hasicí přístroj, plašič kun nebo dveřní jmenovku," vzpomíná na loňské největší kuriozity Miroslav Knotek z třetího městského obvodu.

Podle něj se často stává, že lidé něco 'vyhodí', ovšem jiná osoba věc najde a myslí si, že ji někdo postrádá. Proto ji přinese do skladu ztrát a nálezů. To je zřejmě také případ přineseného invalidního vozíku či skútru. Nálezy si totiž zatím nikdo nevyzvedl.

Na městské centrále ztrát a nálezů zůstávají věci po dobu tří let. „Po uplynutí lhůty se věc stává majetkem města a následně se rozhodne o likvidaci či zavedení do majetku města," popisuje Knotek.

Nálezy v MHD hlaste řidiči

Kuriozity lze nalézt také v prostředcích městské hromadné dopravy. „Mezi nejvíce kuriózní nálezy patří například zubní protéza, paralyzér či tiskárna," uvádí mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřina Fránová.

Se zapomenutými věcmi v autobuse má zkušenost i devětadvacetiletý Plzeňan Jakub. „Jednou jsem jel z práce domů a vedle sebe si položil batoh. Nad něčím jsem se zamyslel a probral se až na zastávce, kde jsem měl vystoupit. No, a samozřejmě bez batohu. Vzpomněl jsem si na něj, až když byl autobus pryč," usmívá se mladík. „Naštěstí jej někdo předal řidiči, a tak jsem si pro něj mohl následující den přijít. Bylo tam úplně všechno, ten nálezce musel být opravdu poctivý," pokračuje Plzeňan.

„Pokud cestující najde ve vozech nějakou věc a odevzdá ji řidiči nebo ji najde přímo řidič, vždy po směně ji odevzdá do výpravny, odkud se odnáší na zákaznické centrum," popisuje Kateřina Fránová. „Zde je vyzvednuto přibližně 25 % nalezených věcí, samozřejmě vždy na základě přesného popisu ze strany majitele. Každý pátek se poté všechny nálezy odvážejí na městskou centrálu ztrát a nálezů na ÚMO Plzeň 3," doplňuje mluvčí.