Je polovina roku a kraj už nyní eviduje v tomto fondu žádosti za 9,8 milionu korun. Rozděluje ale jen osminu této částky. „Organizacím chybějí peníze. Firmy obracejí každou korunu a sponzorských darů ubylo. Peníze z tohoto fondu jim mohou pomoci," ospravedlňuje svůj fond hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

Opozice to však vidí jinak. „Nebylo by lepší fond zrušit? Takhle jen vyvolává očekávání, která nemohou být naplněna," prohlásil na posledním jednání zastupitelů Vladislav Vilímec (ODS). Přidal se k němu i starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (TOP 09). „Pro havarijní případy jsou jiné možnosti, kde získat peníze. Žádný starosta nemá podobný fond. Kdybych ho měl, do týdne mám na stole desítky žádostí," tvrdí Čížek.

O peníze z tohoto fondu mohou žádat neziskové organizace, spolky či obce, vyplnění žádosti probíhá elektronicky přes internet. Zavedlo ho sociálnědemokratické vedení kraje po svém nástupu na hejtmanství. Mělo by jít o příspěvky na mimořádné akce, havarijní stavy či na charitativní účely. Dotace vždy schvaluje krajská rada, pouze v případě, že je žadatelem obec, musí příspěvek posvětit i zastupitelé.

„Nejsem si jistý, jestli zrovna příspěvek Horažďovicím na jejich setkání s partnerskou delegací z Heimbergu splňuje účel. To teď budeme takto přispívat všem?" tázal se Jan Šašek z ODS. Horažďovice dostaly 45 tisíc korun, ještě o pět tisíc korun víc získaly Klatovy na proběhlý pochod Avon proti rakovině.

V minulosti proti fondu hejtmana protestoval i nynější europoslanec Jiří Pospíšil (ex ODS, nestr.). „Je zbytečný a v době šetření nemá své opodstatnění," tvrdil začátkem loňského roku.

Hejtman Šlajs ale o zrušení fondu rozhodně neuvažuje. „Řeší aktuální vyhrocené problémy a z hlediska rychlosti a operativnosti převažují klady. Hospodaření kraje by mělo pro příští rok umožnit dát do něj ještě více peněz," řekl.