Před největšími plzeňskými částmi (Lochotín, Slovany, centrum a Skvrňany, Doubravka) takové rozhodnutí právě stojí. Radnice rozdala na základě nového loterijního zákona návrhy nové vyhlášky a jednotlivé obvody si teď mají zvolit správnou variantu: zcela ´bedny´ zavrhnout, vymezit jim pouze určité místo a čas nebo nechat současný kritizovaný stav.

Na první pohled jsou argumenty i volba průzračně čisté. Rozvrácené životy gamblerů, za nimi dluhy, ukradené věci i peníze, nešťastné rodiny.

Lochotín, Slovany a Doubravka už daly najevo, že automaty nechtějí. Jenže teď se radikálního řezu obávají. Tvrdí, že hujerské rozhodnutí finančně poškodí ´jejich´ část a problém gamblerů zůstane. „Může se stát, že jeden obvod automaty zakáže a druhý si navrhne jejich ponechání. Někdo kvůli nim vykrade trafiku na Slovanech a pak půjde prohrát peníze do sousedního obvodu,“ uvádí Lumír Aschenbrenner, starosta dvojky.

I proto všechny obvody volají po společném řešení. „Osobně říkám automatům ne. Je třeba se ale domluvit napříč městem,“ říká starosta Doubravky Michal Chalupný.

Při úplném zrušení ´penězožroutů´ by největší díl ´špinavé´ kořisti ztratil centrální městský obvod. Na trojce je evidováno 2000 beden, obvod ročně inkasuje přes 40 milionů korun. „Nechci se nikoho dotknout. Ale je mnohem snazší oželet řádově několik milionů korun (příjem jiných obvodů) než částku, která tvoří pětinu našeho rozpočtu. To nejsou žádné peníze navíc,“ argumentuje starosta trojky Jiří Strobach.

A tak se možná prosadí varianta, která herny zažene do určených ulic – nezabydlených částí. Na Doubravce by to mohlo být okolí Teska na Rokycanské třídě, na Slovanech jsou favority Lobezská ulice a Slovanská třída.

Případné omezení bude ale platit pro nově vznikající herny, ty současné mají tříletou ochrannou lhůtu.