Částku přesahující 30 milionů letos investuje plzeňská zoo do svých projektů. Největším z nich je výstavba stájí pro africká zvířata, následuje Madagaskarský pavilon a také novinka, jejíž otevření je v plánu začátkem příštího roku, Česká řeka. Spolu s novými stavbami přibudou i nové druhy zvířat, zejména v České řece se objeví desítky ohrožených druhů.

„V nejbližší době čeká stěhování antilopy, zebry a další africká zvířata. Nové stáje nahradí téměř čtyřicet let staré dřevěné objekty,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Jedná se o stáje, ve kterých v říjnu roku 2005 uhořelo chovné stádo antilop.

Stavba stájí ale není jediný projekt. „Současně je ve výstavbě expozice Sonorská poušť, která naváže na výběhy severoamerických zvířat, skunků a rysů,“ pokračuje Vobruba. Další stavbou je Madagaskarský pavilon v centru zoo. Ten nabídne návštěvníkům pozorování ohrožených zvířat a rostlin v zimě nebo za nepříznivého počasí.

Rozšíření je v plánu i na statku Lüftnerka. „Součástí statku bude expozice Česká řeka. Do obřích akvárií s filtrací umístíme ohrožené živočichy z českých řek, ale i známé druhy ryb i vydru evropskou,“ naznačil plány zoo ředitel Jiří Trávníček. Odlovy vodních tvorů, které budou obývat „Českou řeku“,, se po dohodě s ochranáři uskuteční přímo v chráněných oblastech.

Do dvou let vznikne i expozice „Život v podzemí“, která návštěvníkům přiblíží život nočních tvorů v jejich přirozeném prostředí. Výběh slonů, jenž by měl rozlohu zoo zdvojnásobit, je zatím v jednání. „Pozemky postupně nakupujeme. Pokud půjde vše podle plánu, začne se s pracemi v rozmezí let 2008 až 2013,“ dodal ředitel.