Dvojice velkých bílých ptáků podobných čápovi žije ve volném výběhu bez klecí a voliér v horní části zoo, v areálu asijské zahrady. V létání jim brání zastřižené letky. Dnes se ale jeden z ptáků vznesl. Naposledy ho lidé viděli, jak letí směrem k centru města, nakonec ale byl podle Makoně nedaleko kojeneckého ústavu, tedy poblíž horní části zoo. "Odchyt byl pořádně dramatický, je to velký, silný a neobyčejně rychlý pták," popsal. Na vzácného ptáka upozornili městští strážníci. "Při pokusu o odchyt se jeřáb snadno vznesl a přeletěl přes člověka, nakonec jsme ho oslnili baterkami a nahnali k plotu, kde jsme ho chytli," řekl Karel Makoň ze záchranné stanice. Zvíře bylo v pořádku, vrátilo se do zoo.

Jeřáb mandžuský, nebo také japonský, patří k ohroženým ptačím druhům, podle odhadů je jich v přírodě jen několik tisíc. Druhý největší druh jeřába váží kolem deseti kilogramů, délku těla má až kolem 140 centimetrů. Převládající barva peří je bílá, krk a letky křídel jsou zbarveny černě a na hlavě mají červeně zbarvené temeno. Na jaře a v létě hnízdí například na Sibiři, na Kurilských ostrovech a na Sachalinu, na podzim odlétají zimovat do východní Asie. Jeřáb mandžuský má také díky dekorativnímu vzhledu a nádherným zásnubním tancům významné místo v japonském umění. Stejně jako ostatní asijské jeřáby jej místní obyvatelé považují za symbol štěstí a dlouhého života.

V ČR je chová například zlínská zoo, kde se také podařilo v únoru 2009 jednomu samci uniknout poté, co těžký sníh protrhl síť jedné z voliér. Ani plzeňská zoo se občasným únikům zvířat neubrání. Do okolí zahrady podle mluvčího uletěl pelikán, před několika lety se na svobodu dostal jelínek muntžak, hlodavec kapybara či před osmi lety mladá vlčice, kterou pracovníci zahrady po několika hodinách odchytli nedaleko zoo. Před deseti lety pobyl jednu noc na svobodě jeřáb královský. Zhruba na půl hodiny se loni dostali ze svého výběhu dva dvouletí ussurijští tygři, když se při červnových záplavách v podmáčené zemi vyvrátil strom, spadl na plot výběhu a poškodil ho. Mladé samce ošetřovatelé uspali a odchytli. Nikomu se nic nestalo.