Necelých 700 lidí v lednu a dalších 650 lidí do 22. února si požádalo o Plzeňskou kartu. Zejména prý děti a senioři mají zájem o doklad, který od Nového roku potřebuje každý, kdo chce v kraji jezdit veřejnou dopravou a čerpat nové slevy.

Krajský úřad a Plzeňský organizátor veřejné dopravy POVED zatím chystají další krok. Radní v pondělí schválili, že od 1. července přibude do systému Integrované dopravy Plzeňska (IDP) dalších 255 obcí. Znamená to, že od července bude tarifními zónami pokrytý celý kraj.

Mapa IDP bude rozdělena na 32 zón na území Plzeňského kraje, patřit k nim ale budou ještě tři zóny na území sousedního Karlovarského a Jihočeského kraje. Radní schválili také ceny jízdného pro tarifní zóny – základní, zlevněné a zvýhodněné časové jízdenky budou stát tolik, kolik stojí v nynějších zónách.

Od ledna se zóny IDP rozšířily na sever Plzeňska a v kraji vzniklo patnáct míst, kde lze žádat o Plzeňskou kartu. Cestující si pro ni nemusí do Plzně. „Míst mělo být šestnáct, ale se Stříbrem jsme se nedokázali dohodnout,“ uvedla ředitelka POVED Zdeňka Kmochová. Vzhledem k tomu, že místa zatím nejsou vytížená, nepředpokládá kraj otevírání nových. „Máme ale v záloze obce, které se samy hlásily, že by kartu vydávat chtěly. Mohly by to být například Blovice, kdyby Nepomuk nestíhal, a podobně,“ dodala ředitelka.

Bruslení na Boleveckém rybníku
Bruslaři vzali Bolevák útokem