Odstranění nápisů by vyšlo na statisíce korun, na což radnice nemá. A nepomůže ani pojištění.

„V rozpočtu jsou peníze pouze na provoz," potvrdil náměstek primátora Miloslav Šimák. Chrliče stojí městskou kasu ročně čtyři sta tisíc korun. V této ceně je nejen voda, ale i větší údržbové práce a drobnější opravy. A do nich se výměna zlatých plátků nepočítá.

V prosinci roku 2010 vyčíslila Správa veřejného statku (SVS) opravu na 504 tisíc korun. „To je cena za opravu do poloviny výšky všech kašen. Od té doby se navíc cena zlata změnila," upozorňuje Hana Hrdličková z SVS.

Autor kašen Ondřej Císler přitom tvrdí, že součástí projektu byl i podrobný plán postupné obnovy povrchu jak samotných kašen, tak kamenných nádob. „Město ho vůbec nedodržuje, vědomě tyto náklady vytěsnilo," diví se Císler. Zároveň však připouští, že ´brutalita primitivní agrese´ přesáhla jeho odhad.

„Je to ale jen vizitka Plzně, evropského kulturního města," dodal architekt Císler.

Státní policie sice v souvislosti s chrliči řešila několik podnětů, viníka se podařilo najít jen v jediném případě. „Třiatřicetiletý muž vryl loni 1. srpna do Chrtice nápis, jde o přestupek proti majetku," připomněla policejní mluvčí Simona Čejková. Za takový čin hrozí pokuta či napomenutí.

Městská policie se loni zabývala zejména bezdomovci, kteří z nádob lovili mince či se v přímo v kašnách koupali.

V současné době řeší policie podnět týkající se Velblouda. SVS totiž koncem března zjistila, že během zimy tento chrlič někdo poničil. „Byl polepen, popsán fixou a také je uražen roh nádoby," upřesňuje Čejková.

Město nechalo kašny před uvedením do provozu v červenci 2010 pojistit. „Pojistka se vztahuje na poškození sprejery, zasažení bleskem, nebo kdyby do nich nacouvalo auto. Proti poškrábání je ale nikdo nepojistí," upozorňuje Hrdličková. Podle náměstka Šimáka navíc problém s poškozováním neskončí tím, že teď nápisy z chrličů zmizí. „Jde o to, zda bychom vůbec dokázali kašny udržet v původním stavu," dodal Šimák.