Je jim sotva šest let, jsou výrazné a potažené pravým zlatem, mají nepočítaně šrámů a řadu svých příznivců i odpůrců.

Moderní kašny zdobí náměstí Republiky od července 2010. Už když se tu objevily jejich dřevěné makety a pak definitivní zlatá varianta, živě se o nich diskutovalo. Chrtice, Velbloud a Anděl provokovaly od začátku. Lidé je buď odsoudili jako nepřijatelné, nebo se jim naopak velmi líbily. Odborníci je vesměs chválili.

Kašny stály na náměstí pár dní a už se na nich objevily vulgární nápisy. Mluvčí strážníků Jana Pužmanová říká, že incidenty se tu už neodehrávají. „Téměř zcela vymizely," potvrdila Pužmanová. Připomněla dřívější koupání opilců či bezdomovců nebo lovení drobných síťkou.

Kašny jsou fotografickým hitem

Podle ředitelky organizace Plzeň TURISMUS Zuzany Koubíkové se kašny staly jedním z nejvíce fotografovaných plzeňských symbolů. „S gotickou katedrálou v pozadí patří mezi nejpopulárnější záběry," prohlásila Koubíková.

Kašna znázorňující Anděla je umístěna v severovýchodním rohu náměstíAutor kašen architekt Ondřej Císler potvrdil, že ohlasy na kašny dostává dosud. „Ze strany kolegů jsem téměř nezaznamenal přímé kritické reakce, drtivá většina byla pozitivní. Obdržel jsem i několik osobních podpůrných reakcí od neznámých lidí, které mne mile překvapily," řekl Císler, který za své plzeňské dílo posbíral několik cen.

Kašny a politiciZastupitelstvem prošly zlaté chrliče až napodruhé, a to v roce 2007. Ondřej Císler musel kašny zmenšit. Pro stavbu 
s náklady 27 milionů korun nakonec zvedla ruku celá ODS kromě tehdejšího primátora Pavla Rödla, souhlasili křesťanští demokraté, Pravá volba pro Plzeň a Plzeňská aliance. Nepodpořili je sociální demokraté a KSČM.  

Architekt Jan Soukup kašny od začátku chválí, i když připouští, že nejdříve se lekl. „Těžko se na první pohled zamilovat do rour, byť zlacených," poznamenal. Pak ale vypočítal důvody, proč se mu líbí: jsou na správných místech, nejsou velké ani malé, jsou z ´festovního´ materiálu, mají dobrou barevnost a moderní tvář, věnují se městskému znaku a byly dělány pro plzeňské náměstí. „Všechny ostatní soutěžní kašny by mohly stát kdekoliv, ale ty Císlerovy mohou být jen na náměstí. Kvůli vztahu k historii města, kvůli své barevnosti, pro dokonalé proporce, kvůli svému odvážnému řešení, protože odvaha, riskování a stání si za svým je pokladem plzeňské historie, které nám předkové zanechali. Proto tyto kašny nemohou stát jinde, ztratily by totiž smysl," uzavírá Soukup.

Co řekli o kašnách

Jana PužmanováJana Pužmanová, mluvčí městské policie
V prvních měsících byly incidenty u kašen časté, teď téměř zcela vymizely. Městská policie se několikrát zabývala případy zejména bezdomovců, kteří z nádob lovili se síťkou mince či se přímo v kašnách koupali. Koupali se v nich i opilci. Hned po instalaci chrličů strážníci řešili případ dvou mladíků ze Slovenska, mladší z nich vyrýval zapalovačem nápis na stěnu Chrtice. Strážníkům uvedl, že se chtěli na památku na kašnu podepsat. V květnu 2014 plzeňští strážníci čelili útoku bezdomovců, když jednomu z nich chtěli zabránit, aby opět skočil oblečený do kašny na náměstí Republiky. Podnapilý šestatřicetiletý muž skočil oblečený do jedné z kašen a koupal se v ní. Pak pokřikoval, že tak udělá ještě znovu. Opilému muži naměřili strážníci 2, 29 promile.

Ondřej CíslerOndřej Císler, autor kašen, architekt
Ohlasů na kašny bylo opravdu mnoho a objevují se stále, byť je jich už méně. Kašny byly publikovány v odborném tisku, v denících, v rozhlase i televizi. Projekt byl vystavován u nás i v zahraničí. Dostaly se do prestižní Ročenky české architektury, která zachycuje nejvýznamnější architektonické počiny u nás. Kašny také dostaly několik prestižních ocenění (mj. Grand Prix, Stavba roku. Mohu říci, že ze strany svých kolegů jsem téměř nezaznamenal přímé kritické reakce, drtivá většina byla pozitivní. Obdržel jsem i několik osobních podpůrných reakcí od neznámých lidí, které mne mile překvapily. O kašnách vznikla bakalářská práce na Fakultě filosofické Jihočeské Univerzity. Zdá se tedy, že je poměrně hodně lidí, kterým toto dílo dělá radost, zajímá je, obohacuje je, a to mne opravdu těší.

Zuzana KoubíkováZuzana Koubíková, ředitelka Plzeň TURISMUS
Kašny jsou jedním z návštěvníky nejvíce fotografovaných symbolů Plzně. Oblíbeny jsou především mezi turisty z Asie, často je můžete vidět, jak se u kašen fotí. Navíc s gotickou katedrálou v pozadí patří plzeňské kašny mezi nejpopulárnější záběry i co se týče prodeje pohlednic či jiných suvenýrů. Kašny se objevují mezi 10 nejčastěji jmenovanými atributy na otázku „Co se Vám v Plzni nejvíce líbí", ale i „Co se Vám v Plzni nejvíce nelíbí". Nicméně mnohem častěji zaznívá odpověď vyjadřující pozitivní vnímání.

Jan SoukupJan Soukup, architekt
Když jsem jako ostatní v tisku viděl vítězný návrh, ulekl jsem se. Těžko se na první pohled zamilovat do rour, byť zlacených. Je však skutečností, že návrh provokuje, a tak provokoval i mě k přemýšlení. Především autor Ondřej Císler zvolil tu nejobtížnější cestu. Vyhnul se oblíbeným nekonfliktním výtvarným kreacím i žánru a neuhnul k líbivosti. Hledal to, v čem tkví originalita našeho náměstí a co může symbolizovat historickou kontinuitu. Ji symbolizuje i to, že zvolil soudobou formu kašen, ne historizující, neboť jen tak se lze pravdivě připojit ke staletému obrazu náměstí.

Martin ZrzaveckýMartin Zrzavecký, primátor Plzně
Co se týká kašen, musím říci, že jsem si zvykl, a domnívám se, že i ostatní Plzeňané. Kašny se staly součástí náměstí, jeho symbolem. Čím dál častěji se objevují jako jeden z hlavních motivů i na fotografiích, většinou v záběru s katedrálou, tedy moderna versus historický objekt.  

Zajímavosti o kašnách na náměstí Republiky

  • Velbloud, Chrtice a Anděl na plzeňském náměstí Republiky byly spuštěny 29. července 2010 a vycházejí z městského znaku Plzně
  • Než byly zlaté kašny postaveny, vyrostly na náměstí Republiky jejich dřevěné makety v měřítku 1:1. Každý tak mohl vidět, jak budou v prostoru kašny nakonec vypadat
  • Jen za tři týdny, co se kašny na náměstí Republiky objevily, na ně vandalové vyryli řadu vulgarit, nápisů či vzkazů a obrázků. Radnice pak nechala kašny opravit a znovu pozlatit. Nápisy se ale znovu objevily a jsou tam stále
  • Autorem kašen je architekt Ondřej Císler, jehož návrh byl vybrán v architektonické soutěži ze 42 návrhů. Kašny byly oceněny Čestným uznáním Grand Prix OA 2011, Stavbou roku Plzeňského kraje 2010 a Zvláštní cenou Hanuše Zápala 2014
  • Povrch kašen, z nichž voda prýští do nádob z černé žuly, je opatřen vrstvou plátkového zlata. Voda se jejich instalací na náměstí Republiky vrátila po téměř 130 letech