Podle počasí posledních dnů se zdá, že je zima blíže, než jsme si mysleli. Den se krátí, místo slunce stále více vídáme mraky a déšť. Je nejvyšší čas uvařit si čaj nebo kávu, posadit se a otevřít si knihu. Kde ji ale vzít? Řešení není složité, jednou z variant je Knihovna města Plzně.

Téma prvního tipu je nečekaně temné, ale v lidském životě se mu občas nejde vyhnout. Kniha Proč? Zemřelo mi dítě vypráví životní příběh autorky Martiny Gogeisslové, která našla svou jedinou patnáctiletou dceru oběšenou. Navštěvuje matky s podobným osudem po celé republice a jejich výpovědi zaznamenává. Snaží se s tragédií vyrovnat, hledá sílu k dalšímu životu a touží znovu po radosti. Po přečtení si mnozí uvědomí, co je opravdovým problémem a neštěstím, a možná dospějí k tomu, že se oni sami nemají tak špatně.

Kniha Venuše Samešová je autobiografií autorky stejného jména. Vypráví o svém životě krásné míšenky žijící uprostřed normalizační Prahy a o bohémské komunitě scházející se v domě Jiřího Muchy, jejíž byla členkou. Jaký byl její život? Co se dělo za zdmi Muchova bytu?

Pro děti je připravena kniha pohádek Houbový mužíček. Jejím autorem je Miloš Kadlec, povoláním lékař. To by bylo divné, doktor má přeci léčit a ne psát pohádky. To je fakt, pokud by však zároveň nebyl oddaným otcem a dědečkem. Vlídné a úsměvné příběhy původně vyprávěl svým dětem a vnoučatům, teď je nabízí všem.

Nyní se přesuneme o kousek dál. Ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje si čtenáři mohou vypůjčit soubor povídek Pevnost bílých mravenců; Ďáblův prsten; Železo přichází z hvězd od Ludvíka Součka, významného autora české sci-fi literatury 20. století. Povídky pochází z jeho nejúspěšnějšího období, na které mělo vliv třeba volnomyšlenkářství roku 1968.

Publikace Jana Sebastiana Novotného Zdroje resilience a problémy s přizpůsobením u dospívajících je posledním dnešním tipem. Předkládá přehled teorie resilience, problémy s přizpůsobením a představuje formy ústavní péče. Zveřejňuje také výsledky osmiletého vědeckého výzkumu této problematiky, který probíhal v ústavních zařízeních.

Daniel Straka