Lazar Widemann
• narodil se roku 1697, zemřel v roce 1768
• sochař a řezbář
• jeho díla jsou k vidění také v Plzni (sv. Jan Nepomucký, sv. Jan Sarkander a sv. Juda Tadeáš na Saském mostě)
• barokní sochy v Žinkovech jsou nejcennějším jihoplzeňským souborem

Vloni 16. května restaurátoři několik z nich sňali, ošetřili a zpevnili pod vedením sochaře Jaroslava Šindeláře.

Co bude dál? Zatím nic.Musí se čekat na peníze.

Pavel Motejzík, manažer Místní akční skupiny sv. Jana z Nepomuku, je rozčarovaný z toho, jak malá pomoc se památkám dostává.

„Odborným zásahům, o které se usilovalo už od 80. let minulého století, pomohla až dotace z Programu rozvoje venkova přes naši MAS ve výši zhruba 500 000 Kč. Kromě čtyř velkých soch byla sundána také jedna kamenná váza a torzo andělíčka – putti. Dvě sochy v průčelí – sv. Jan a Pavel, které jsou na tom po technické stránce nejlépe, mohou být stejně jako zbylé vázy po základním ošetření prozatím ponechány na svých místech. Další práce na restaurování soch jsou ale mlhavé," tvrdí Motejzík s tím, že peníze na památky „prostě nejsou".

Dva miliony korun

Program rozvoje venkova prý v nadcházejícím unijním období s památkami vůbec nepočítá, Ministerstvo kultury na ně má stále méně a méně prostředků. „Stejně tak Plzeňský kraj, který dal v letošním roce do dotačního titulu na památky v rámci celého kraje směšné dva miliony," podotýká Motejzík.

Krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr Deníku potvrdil, že Plzeňský kraj letos v rámci programu Zachování a obnova kulturních památek rozděloval dvoumilionovou sumu. „Dorazilo ovšem 71 žádostí celkem za 10 766 836 Kč," řekl a dodal, že dalších 700 tisíc kraj rozporcoval v programu Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury.

Když radní o rozdělovaných penězích mluví, ví, že to žádná sláva není: „Peněz je opravdu velice málo, ale doufám, že se to zlepší. V těchto dnech probíhají jednání o požadavcích na rozpočet v roce 2015. Věřím, že finanční situace kraje umožní rozdělení většího objemu dotací na obnovu kulturních památek."

Nepomucká farnost do prvního z programů mimochodem podala žádost o dotaci na opravu žulového schodiště u žinkovského kostela. Skončila mezi náhradníky, takže naději na příspěvek alespoň na toto schodiště stále má.

Zatím pamětní mince

Pavel Motejzík říká, že Widemannovým sochám, nejcennějšímu jihoplzeňskému souboru, se dá zatím přispívat metodou 'pomoz si sám'. Jak? „Koupí pamětních mincí s motivem žinkovského andělíčka, které jsou k dostání za 100 Kč v informačních centrech regionu. Každý dar pomůže k dalšímu restaurování, ale vybrat potřebných pět milionů na celkovou obnovu se pouze touto cestou nikdy nepodaří," upozorňuje.