Po dalším sněžení leží na silnicích v Plzeňském kraji většinou rozbředlá vrstva sněhu, na vozovkách vyšších tříd se drží uježděný sníh. Silničáři jsou v terénu a stahují sněhovou břečku a sypou sinice solí nebo drtí, řidiči ale musejí po celém kraji věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Se sněhovými přeháňkami nebo i trvalejším sněžením musejí počítat i na dálnici D5 od Tachovska po Rokycansko, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Sněžení také snižuje viditelnost. Na Plzeňsku či v nižších polohách Klatovska jsou hlavní tahy převážně holé a mokré, v ostatních částech kraje s vrstvou rozbředlého sněhu. Komunikace druhých a třetích tříd jsou se sněhovou břečkou nebo uježděným sněhem.

Během celé noci řešili hasiči v kraji přes šest desítek událostí. Podle mluvčí hasičů Pavly Jakoubkové byly dvě třetiny výjezdů do půlnoci. "Největší práci měli hasiči na Klatovsku, na jížním Plzeňsku jsme evidovali celkem pět výjezdů," dodala Jakoubková. Hned několikrát v průběhu noci hasiči kvůli spadlým či vyvráceným stromům přes silnici zasahovali například v Radošících, které jsou součástí obce Mladý Smolivec. Spadlý strom nadělal řidičům potíže také v Chotíkově.

V Tedražicích na Klatovsku napadlo do drátů vysokého napětí hned dvanáct stromů. "Hasiči museli s jejich odstraňováním počkat, než na místo dorazil technik ČEZ a vypnul v místě dodávku el. energie. Ve Vlkonicích pak pod prověšeným kabelem nízkého napětí neprojely kamiony," uvedla Pavla Jakoubková.

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz například mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji. Padlý strom přerušil provoz také na trati Železná Ruda - Alžbětín, v obou případech byl provoz obnoven v úterý brzy ráno.