Silničářům a spolu s nimi i řidičům zatím přeje počasí. Posypová sůl, kamenná drť a písek ani solný roztok během aktuální zimy z jejich skladů nemizí tak moc jako během sezony 2012/2013 a zima je tedy příjemně úsporná.

Pro noc na včerejšek a včerejší ráno vydali meteorologové varování před ledovkou, jež mohla vozovky v Plzeňském kraji pokrýt. Pro silničáře je ledová krusta nejhorší nepřítel, tvoří se rychle a čas od času je zrádná i pro jejich vozy. Teď ji ale zvládli.

Dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS) Jiří Slapnička řekl, že ledovka se začala tvořit už během čtvrtečního podvečera a večera. „Jednalo se hlavně o příhraniční okresy Klatovsko, Domažlicko a Tachovsko. Vyjížděli jsme ale také na severní Plzeňsko k Bezvěrovu a Úněšovu, naše vozy projížděly i jižním Plzeňskem, tam ale hlavně kvůli kontrolám," tvrdí Slapnička.

Řidiči podle něj byli na nebezpečný led nejspíše připraveni. Potvrdili to i policisté. „Během noci jsme k žádným dopravním nehodám nebo jiným mimořádným situacím na území Plzně či severního nebo jižního Plzeňska vyjíždět nemuseli," uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Se zatím nejpernějším obdobím, které silničáře prověřilo kolem 6. prosince, kdy sněžilo a vál silný vítr, se tedy noc na včerejšek rovnat nemůže.

Natož pak s minulou zimou, kdy silničáři během října, listopadu a prosince 2012 spotřebovali 8000 tun soli, 9000 tun inertního materiálu a 1,3 milionu litru solanky, čímž dvojnásobně trumfli rok 2011.

„Prosinec roku 2013 ještě vyčíslený nemáme, ale spotřeba posypu nebude o moc vyšší než listopadová, kdy se jednalo o 750 tun soli a 900 tun drtě. Zatím to vypadá, že uše-tříme," odhaduje Slapnička.

Dnešek má být podle meteorologů zatažený nebo skoro zatažený, během dne s mrholením či slabým deštěm. Ledovka však nehrozí, denní teploty se budou pohybovat mezi 3 a 6 stupni, na horách mezi 2 a 5 stupni Celsia. Neděle pak bude podobná.

Tři zimy v číslech krajských silničářů

listopad 2013
posypová sůl:750 tun
inertní materiál: 900 tun

prosinec 2013
spotřeba bude podle odhadu mírně vyšší než listopadová

říjen, listopad, prosinec 2011
posypová sůl: 3500 tun
inertní materiál: 4400 tun
solanka: 400 tisíc litrů

říjen, listopad, prosinec 2012
posypová sůl: 8000 tun
inertní materiál: 9000 tun
solanka: 1,3 milionu litrů