Padesát tisíc korun jsou ochotni vyplatit majitelé Hrádeckého dvora v Červeném Hrádku tomu, kdo pomůže odhalit původce opakovaných útoků na jejich majetek. Známý hostinec s restaurací v Červeném Hrádku někdo v noci na pátek už podruhé zapálil.

Podobně jako v únoru žháři vypáčili dveře, umístili v přízemí tři kanystry s benzinem a zapálili je. „Byl to vlastně už třetí pokus. Ten první loni nevyšel. Pachatele vyrušil personál. Na místě tehdy nechali plné kanystry a tašku,“ vysvětluje dcera majitelky Lucie Lemonová.

Vyšetřování zatím nevneslo do případů žádné světlo. „Třeba tu tašku, která je teď podle mě důležitou stopou, dala policie do ztrát a nálezů,“ hodnotí skepticky výsledky šetření Lucie. „To už není legrace. Chceme využít všechny možnosti. Proto nabízíme odměnu,“ dodává.

S informacemi, které povedou k objasnění případů, se svědci mohou obracet na policii nebo přímo na rodinu.

Páteční požár a následný výbuch benzinových par napáchaly rozsáhlé škody. Živel poničil hospodu v přízemí, tlaková vlna prošla výtahovou šachtou do podkroví, posunula střechu téměř o půl metru, poškodila kanceláře, salonek i místnost pro obsluhu.

„Občas tam personál přespává, ale naštěstí tu noc tam nikdo nebyl,“ upozorňuje mladá žena.

Relativně ušetřena zůstala restaurace v prvním patře. Leží tam jen vrstva prachu a sazí. „Po výbuchu se požár samovolně uhasil a nestačil se moc rozšířit. Hasiči nemuseli zasahovat,“ odůvodnil menší následky v prvním patře mluvčí krajských hasičů František Vaško.

I tak se odhad škod vyšplhal na dva miliony korun. Další ztráty vzniknou zastavením provozu restaurace. „Jen na víkend tady bylo rezervováno šedesát míst pro oslavy a jiné společenské akce,“ vypočítává Lucie. Dům, jehož přestavba stála vlastníky hodně času, úsilí i peněz, byl vybaven bezpečnostním zařízením. Hlídá ho kamerový systém, je napojen na policejní centrální pult ochrany.

První na místo neštěstí dorazila hlídka, kterou volal jeden ze sousedů. V zápětí přijeli policisté zalarmovaní přes centrální pult. Rozbor kamerových záznamů ještě není hotový. „Můžeme zatím potvrdit, že příčinou byl úmysl. Domníváme se, že se na zločinu podílelo více osob. Podle způsobu založení požáru si počínali dost amatérsky,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním. „Klidně to mohli být kluci, kterým někdo zaplatil,“ uvažuje dcera majitelky.

Podle ní útočníci zřejmě věděli, že majitelé jsou na dovolené v zahraničí, a že dům bude prázdný. Rodina si ale nedokáže vysvětlit, kdo a proč ji tak zbaběle zastrašuje. „Nikdo nás nenapadá,“ tvrdí mladá žena. Spekuluje se o tom, jestli motivem není závist, protože Lemonovi vlastní v Plzni tři prosperující restaurace, nebo odplata konkurence za to, že hospoda v Červeném Hrádku se dobře rozběhla a nemá nouzi o zákazníky. „Jestli to není i něco vůči tátovi,“ klade si další otázku Lucie.

Jindřich Lemon byl odsouzen za pomoc při krádeži a prodeji starožitností na osm a půl roku. V rodinném podniku však nemá žádný majetkový podíl. Manželé jsou několik let rozvedeni. „Hospody budoval nynější přítel mé matky, den co den i o svátcích bez pomoci stavebních firem.

Už první požár nesl extrémně těžce, a teď si to vůbec neumím představit,“ uzavírá Lucie okolnosti rodinného dramatu. „Policisté na případu intenzivně pracují,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Altmannová s tím, že bližší informace zatím nelze poskytnout.