Nestalo se tak v Plzni, ale na druhé straně republiky. Své ano si řekli na jižní Moravě – na 350 kilometrů vzdáleném barokním zámku Milotice u Kyjova.

„Dle tradice má svatba proběhnout u nevěsty, což jsme ctili. Ale svatební oslava proběhne posléze i v Plzni," vysvětlil Martin Baxa, který letos na podzim oslaví čtyřicáté narozeniny. Byla to pro něj velká změna, svatby dosud zažíval jen z té druhé strany – jako oddávající.

Přestože přípravy na svatbu bývají většinou doménou nevěsty a také maminek, v tomto případě se zapojoval i ženich. „Na všem jsme se domlouvali, chtěl jsem být u toho. Nemáme se Simonkou v našem vztahu striktně nastavené, že tohle je ženská a tohle mužská záležitost," řekl bývalý primátor Plzně Baxa. Se Simonou podle svých slov oslaví v říjnu sedmileté výročí vztahu, nyní už jako manželé Baxovi.

Třebaže na jižní Moravu jezdí manželé už několik let, přece jen byl Martin Baxa na svatbě trochu zaskočen. „Na Kyjovsku je kromě klasického rozbíjení talíře se zametáním a společného jedení polévky ještě jeden zvyk, který od nás neznám. Ženich musí sekyrkou rozseknout polínko. Povedlo se mi to naštěstí bez zranění," smál se náměstek.

Zatímco červenec znamenal u novomanželů zejména přípravy na svatbu, a žádnou dovolenou, nyní se už oba těší na svatební cestu. Ovšem nevyrazí hned teď, ale až v polovině srpna. „Chceme jet do Řecka. Situaci pořád sledujeme a myslím, že by dovolená měla proběhnout bez problémů," míní Baxa. Na konci srpna už ale bude plzeňský náměstek pro kulturu zpět, nechce si nechat ujít obří loutky, jež se v Plzni zabydlí poslední srpnový víkend.

To Pavel Kotas se ženil doma v Plzni a obřad vedl primátor Martin Zrzavecký. „Byla to teprve třetí svatba, kterou jsem vedl. Poprvé šlo o sousedovu dceru, podruhé jsem oddával Petra Chvojku z Viktorie Plzeň a teď mého náměstka Pavla. Vždy šlo o netradiční místo," řekl Deníku Zrzavecký. Hostem na Kotasově svatbě byl i ministr vnitra Milan Chovanec.

Novomanželům Baxovým i Kotasovým přeje redakce Plzeňského deníku hodně štěstí.