Kdysi na Plzeňsku zakládala řetězec supermarketů, pak vedla personální agenturu. Poté se věnovala dovozu potravin z fair trade a teď v Plzni pořádá společenské akce a přednášky pro ženy. Tak by se dal ve stručnosti popsat záběr Anny Šperlové, která byla v pondělí v Plzni vyhlášena Ženou regionu 2013.

„Nejvíc mě baví to, co dělám teď," říká Plzeňanka, která nyní pořádá festivaly Excelentní žena – jednodenní festivaly týkající se různých oblastí od módy, zdraví až třeba po společenskou etiketu. „Je to pěkný babinec, sejde se třeba 140 žen a bývám tam skoro jediný muž," doplňuje Annin manžel Josef Šperl, který manželce pomáhá coby fotograf či technik.

K festivalu ale byla cesta dlouhá a vedla přes ekonomické vzdělání, vedení řetězců Delvita či personální agenturu. „Když už jsem lidi moc nemusela a přemýšlela o změně, vrátila se zrovna dcera z Afriky a chtěla pomoct s dovozem čaje, kávy či kakaa se značkou fair trade," vzpomíná Šperlová. Pět let se tedy věnovala dovozu potravin z rozvojových zemí pod značkou, která garantuje nevyužívání dětské práce a placení férové ceny pěstitelům. Její dcera, která procestovala snad celý svět, se s pěstiteli osobně znala a přesně věděla, co pak prodává. Ani u toho ale Plzeňanka nezůstala.

„Pak jsem si myslela, že už se budu věnovat jen kultuře. S manželem rádi tančíme, on je učitel a přišla nabídka na pořádání učitelského plesu," popisuje žena. K němu se později přidal česko-německý ples a už nyní činorodá žena plánuje svůj ´majstrštyk´ – Ples Evropy, který se má konat příští rok v listopadu coby jeden z vrcholů Evropského hlavního města kultury 2015.

Jako členka dámského Lions Clubu v Plzni má Anna Šperlová zkušenosti i s pořádáním akcí pro nevidomé a znevýhodněné občany. „Líbí se mi, že kromě peněz věnujete této oblasti i čas. To si totiž lidé často dvakrát rozmyslí," řekla při předání senátorka Dagmar Terelmešová.

Od kultury taneční už byl jen krůček k festivalu Excelentní žena, jehož další pokračování se koná 5. dubna. „Je jaro, budeme svádět," prozradila téma oceněná organizátorka. Jednu z přednášku tak povede sexuoložka Laura Janáčková, další budou zaměřeny na zdravou stravu, módu či prevenci bolestí zad.

Zbývá vůbec čas na relaxaci? Ano, manželé v zimě tančí, v létě jezdí na kole. „Na kole se mi nejlépe vyvětrá hlava a vymyslím tam nejvíc věcí," usmívá se Šperlová, loni s manželem projeli trasu podél Dunaje.

Ocenění Žena regionu bylo udělováno popáté, certifikát tentokrát předával i hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Loni v kraji zvítězila Eva Doubková, která se zabývá zdravým životním stylem.

Anna Šperlová postupuje do celostátního kola. Na galavečeru příští čtvrtek vybere odborná porota a také diváci ze všech čtrnácti ´krajských´ žen celkovou vítězku (či vítězky).

O podobných lidech se ví málo

Senátorka Dagmar Terelmešová při předání ceny Anně Šperlové přiznala, že ji její životopis opravdu zaujal.

Zároveň dodala, že oceňování lidí, kteří charitativní a kulturní činnosti věnují nejen peníze, ale i svou energii a volný čas, je velmi důležité.

„Málokdo o těchto lidech ví, ale není to jen problém žen. I muži často dělají činnost, o jejíž prezentaci příliš nestojí. Je pro ně důležitější, že tu konkrétní věc udělají a že o tom vědí lidé, pro něž to udělali," prohlásila senátorka.

Vítězka může být inspirací pro jiné

„Objevujeme lidi, kteří fungují v regionu, ale vůbec se o nich neví," říká k hlavnímu přínosu ocenění Žena roku regionální ředitel Dušan Zeman z České podnikatelské pojišťovny, hlavního partnera projektu.

Mnozí lidé podle něj i v dnešní uspěchané době hledají, co lze pro ostatní udělat a jak to lze skloubit s prací a osobním životem.

„Můžeme mít velké sny a představy a paní Šperlová je důkazem toho, že to může fungovat. Všechny oceněné ženy se mohou stát inspirací pro ostatní," míní Zeman.