Zúčastnit se olympijských her, to je snem snad každého sportovce. Barboře Horáčková se splnil. Na letní olympijské hry v Pekingu v roce 2008 se nominovala na poslední chvíli spolu s Martinem Bulířem a česká lukostřelba tak měla své zástupce na olympiádě po dlouhých 28 letech. Předtím se na olympiádu v roce 1980 probojovaly Zdeňka Rousková a Jitka Dolejší.

Barbora Horáčková v Pekingu vystřílela 620 bodů a v prvním kole vypadla po těsné prohře 107-109 s Ukrajinkou Viktorií Koval.
„Účast na olympiádě je pro mě dosažení obrovské sportovní mety. Snila jsme o tom, chtěla jsem se tam dostat a je úžasné, že se mi to podařilo,“ prohlásila ostravská rodačka v rozhovoru pro Deník vloni v listopadu, kdy se v Plzni zúčastnila setkání Klubu západočeských olympioniků, která ho byla členkou.

K lukostřelbě vedla i své dcery, Johanu a Marušku, kterým předávala své bohaté zkušenosti. Zejména Marie jde ve stopách své matky a patří k velkým nadějím české lukostřelby – je mistryní České republiky v juniorkách i v ženách, vloni si v Evropském poháru dorostu vystřílela bronzovou medaili.

„Maruška má vysoké sportovní cíle a jde si za nimi. Snaží se, usilovně trénuje a myslím si, že to nese své ovoce,“ měla Barbora radost ze své talentované dcery.

Barbora Horáčková několik let statečně a srdnatě bojovala se zákeřnou chorobou. Nerovný boj bohužel prohrála. Bylo jí pouhých 49 let.

Poslední rozloučení s Barborou Horáčkovu se uskuteční v pondělí 16. dubna v 11.00 hodin na Ústředním hřbitově v Plzni.