Petr Jenčík se narodil v neděli na Boží Hod velikonoční 25. března 1951. Byl v pořadí druhým dítětem Marie a Vratislava Jenčíkových, jejich jediný syn mezi čtyřmi sourozenci. „Domovem nám byl prádelský lihovar, prostor dost velký na to, aby mohl Petr donekonečna objevovat něco zajímavého, hrát si s námi, svými sestrami, i s vesnickými kamarády,“ vzpomíná jeho sestra Marie Bílková.

Petr Jenčík měl nadání pro matematiku a učil se lehce i cizí jazyky. Roku 1968 byl v celostátním konkurzu vybrán, aby ve francouzském Dijonu absolvoval tříleté studium na lyceu, kde maturoval. Pobyt ve Francii ho silně ovlivnil – láska k zemi galského kohouta u něj přetrvala do posledních chvil jeho života. Každým rokem se do Francie rozjel.

Roku 1976 promoval na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. „Syn lihovarníka, vnuk lihovarníka, synovec lihovarníka, člen rozvětveného rodu, v němž před ním bylo lihovarníků deset, si nemohl vybrat jiný obor než kvasnou chemii,“ podotýká Marie Bílková. I jeho žena Hana vystudovala VŠCHT.

Po studiu nastoupil Petr Jenčík do Západočeských lihovarů a konzerváren v Plzni-Božkově. Zavedl tam technologii na výrobu velmi kvalitní whisky, což bylo téma jeho diplomové práce. Pracoval také jako vedoucí lihovaru v Prádle. Roku 1991, to už byl otcem tří dcer, založil v Prádle firmu Jenčík a dcery. Sídlí v bývalém prádelském mlýně. Vymyslel dodnes oblíbené likéry a lihoviny, např. Krvesaj, Elixír sv. Jana Nepomuckého, Prádelský voříšek, Černý baron… V tradici lihovarnického řemesla pokračuje jeho prostřední dcera Hana.

Petr Jenčík byl také mecenášem prádelského kostela Povýšení sv. Kříže, předsedou Matice sv. Jana Nepomuckého, jež šíří úctu ke svatému Janu Nepomuckému, založil v Prádle tradici štědrovečeního troubení z věže v areálu firmy.

Veřejnost se s Petrem Jenčíkem může rozloučit při smutečním obřadu v kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku v sobotu 4. ledna od 11 hodin.