Agronomové kontrolují denně stav zrna v klase, aby věděli, kdy začít kosit. První kombajny vyjely do polí už před dvěma týdny. „Zatím jsme sklízeli ozimé ječmeny a zklamání je obrovské. Zrna jsou drobounká a nedosahují dostatečné váhy. Sklizeň dělá zhruba o třetinu méně než jsme očekávali. Do konce týdne sklidíme pšenici a za dva týdny řepku. Finanční ztrátu ještě nejde vyčíslit," informoval agronom Zemědělského družstva Dobříč Miroslav Hanzlíček s tím, že podnik osévá plochu 1550 hektarů pšenicí, řepkou, kukuřicí, jetelem či vojtěškou.

Podle zemědělců by k běžné sklizni bylo zapotřebí, aby za měsíc napršelo 50 milimetrů vody. „Za červenec ale zatím spadly pouze dva milimetry," posteskl si Hanzlíček.
Zemědělské družstvo Dobříč vloni sklidilo čtyři tuny z hektaru.

Minulý týden sklízelo ozimý ječmen Zemědělské družstvo Příchovice. „Úroda byla nižší, než jsme očekávali. A počítáme s tím, že vyprahlá půda se podepíše na neúrodě všech plodin," uvedl ředitel podniku Pavel Tuháček s tím, že slabá sklizeň neohrozí chod zemědělského družstva.

Agronoma Bílovské zemědělské Jana Honzíka kromě neúrody trápí zmenšující se výměra osevné plochy zemědělskými plodinami. „Hospodaříme na pronajaté půdě a majitel někdy změní rozhodnutí a plochu pronajme jiné společnosti nebo drobnému zemědělci. Za poslední léta jsme odhadem přišli o sto hektarů," vysvětlil Honzík.

Družstvo obdělává 1880 hektarů. Žně bílovským zemědělcům začaly ve středu. „Sklízíme ozimý ječmen. Zatím je těžké odhadovat, kolik tun sklidíme.Vloni to bylo 35 tun z hektaru," dodal Honzík.

Příští týden se zemědělci pustí do sklizně kmínu. „Pěstujeme ho na 25 hektarech," spočítal Honzík.

Od Bílovské zemědělské vykupují obilí velké firmy. Prodej ze dvora podnik prý neprovozuje.