Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelí zničí moc kmínu i voda

Plzeň – Zelí vyráběné s láskou. To je tradiční kysané křimické zelí, které se už od září rodí pod rukama a především pod nohama třicítky zaměstnanců a brigádníků místní Zelárny Lobkowicz.

22.11.2012 3
SDÍLEJ:

Tradiční křimické zelí se vyrábí už 150 let. Nechybí šlapání ani modřínové kádě.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Za sezonu, která většinou trvá od září do Vánoc, zde zpracují na 200 tun hlávek. Ty zelárně dodává pětice výhradně místních zemědělců. „Zelí z Polabí nebo dokonce z Polska u nás nenajdete," vysvětluje vedoucí provozu Jaroslava Polesná.

Podle původního receptu se zde kyselá pochoutka vyrábí už 150 let. Jedinou prací, kterou za lidi plně obstará technika, je krouhání hlávek. Tomu předchází jejich dopravení z valníku do krouhárny a ruční očištění a rozkrojení křížem, a to včetně košťálu. Právě jeho zapracování totiž křimickému zelí společně se šlapáním a zráním v modřínových sudech dává tu správnou chuť.

Do kádě po žebříku

„Krájení rozhodně není snadná práce. Je důležité dostat do ruky ten správný grif," říká Polesná s tím, že jedna hlávka váží až osm kilo. Už nakrouhané zelí padá šupnou rovnou do kádí, kde se ho ujímají pracovníci s vidlemi a v bílých holínkách.

Samotné šlapání pak mezi zaměstnanci patří k té oblíbenější činnosti. To potvrzuje i Šárka Pejřimovská, která včera společně se dvěma kolegy celou šichtu pochodovala po zelí umístěném ve tři metry hluboké kádi. Do ní šlapači zpočátku musejí slézat po žebříku. Zelí jim pod nohama přibývá ve dvaceticentimetrových vrstvách, které jsou samostatně dochucované solí a kmínem.

Každou vrstvu je pak nutné pořádně udusat, aby se pryč dostal všechen vzduch. Důležité je odstranit i přebytečnou vodu, díky čemuž je zelí křupavější. Než se kysané zelí dostane k zákazníkům, zraje v kádích šest neděl.

Místní specialitou je přebytečná šťáva ze zelí, které zaměstnanci přezdívají křimický burčák. Tu si lidé mohou zdarma načepovat přímo v areálu zelárny. „Ve šťávě je ze zelí obsaženo to nejzdravější," vysvětluje Polesná, podle níž jde mok na pročištění organismu mezi lidmi na dračku.

Především v prvních zářijových týdnech, kdy v podniku začala sezona, se na nádvoří tvořily fronty nedočkavců. Koupit je zde na váhu možné jak již hotové kysané zelí, tak i krouhané hlávky, jež si lidé mohou doma sami naložit.

„Nakonec si ale stejně přijedou pro to naše, že se jim to letos zase nepovedlo," dodává s úsměvem Polesná, podle níž lidé nejčastěji dělají chybu v tom, že ze zelí neodstraní přebytečnou vodu, nebo k soli přidávají příliš mnoho kmínu. Po něm totiž zelí hořkne.

A jaké že je správné množství soli? „Moje babička vždycky říkala. Kolik kilo zelí, tolik deka soli," radí vedoucí provozu.

Autor: Hana Pražáková

22.11.2012 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
METAMORFÓZY. Některá vystavená díla téměř levitují v prostoru DEPO2015.

Výstava Metamorfózy v DEPO2015

Ilustrační foto

Rána hodinu po večerce. Zamykají se cely na noc?

Praktici zavřeli své ordinace, pokračují v protestech

Plzeň - Mnoho praktických lékařů pro děti a dospělé ve středu zavřelo své ordinace.

Evropská liga: Viktoria letí do Švýcarska

Plzeň – Povzbuzeni vítězstvím v prestižním duelu nad pražskou Spartou odlétají ve středu fotbalisté Viktorie Plzeň k dalšímu těžkému zápasu – k utkání základní skupiny Evropské ligy se švýcarským FC Lugano.

Škodovka prohrála, přesto je první

Litvínov, Plzeň – Hokejisté Škody Plzeň sice v úterním 14. kole prohráli na ledě posledního Litvínova po prodloužení 1:2, přesto se vyhoupli do čela extraligy  před Kometu. Obhájci titulu totiž vyšli naprázdno v Třinci, ale za Škodovkou zaostávají na začátku druhé čtvrtiny jen o skóre.

Sedmiletý chlapec jel načerno, dluh přišli vymáhat exekutoři

Plzeň - Nesplacený dluh za jízdu se vyšplhal na 80 tisíc korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení