Saloon Roudná, Na Parkánu a Jekyll&Hyde. To jsou podniky, které se od začátku roku rozhodly jít zdravější, nekuřáckou cestou. Hostům ani personálu to nevadí a provozovatelé si na tržby nestěžují. Podobnou cestou se od včerejška rozhodla jít další plzeňská restaurace.

„Od začátku února je spodní část restaurace nekuřácká," uvedl provozní Restaurace 12 Josef Hlaváček. Ve větší části podniku už si tedy nezapálíte. Pokud budou spokojeni, jsou provozovatelé připraveni zakázat kouření 
v celé restauraci.

„Tohle je jen takový mezistupeň, přejeme si, aby to mělo pozitivní ohlas," potvrdil provozovatel.

Podniky, které od začátku roku zakázaly kouření, jsou zatím spokojeny. „Nemohu říci, že by se nám nějak výrazně změnily tržby. Leden obecně patří k slabším měsícům, tak uvidíme, jak to půjde dál. Lidé si ale většinou nestěžují," uvedla manažerka Saloonu Roudná Vendula Kaasová. Podle ní je naopak vidět, že do podniku začalo chodit více rodin s dětmi. To potvrdil též číšník Jan Grassle. „Je pravda, že někteří štamgasti chodit přestali, ale na druhou stranu vidím stále nové tváře," porovnal Grassle. Ten si prý vždycky přál pracovat v nekuřácké hospodě, což se mu po několika letech splnilo.

Nové hosty přilákala svým rozhodnutím také restaurace Na Parkánu. „Nemůžeme si stěžovat, většina lidí s tím nemá problém," konstatoval vedoucí provozu restaurace Vojtěch Palenčár.

Ani v music baru Jekyll&Hyde, kde se nevaří, si na výrazný úbytek hostů nestěžují. „Myslím, že přes den jich trošku ubylo, ale večer chodí hostů asi stejně jako předtím," odhadla barmanka Romana Soukupová. Podle ní je znát také menší nepořádek při úklidu. „Dřív tu byly všude vajgly a popel, teď je to mnohem lepší," dodala.

„Proti nekuřáckým hospodám nic nemám a i přesto, že jsem kuřačka, do nich chodím. Alespoň nevykouřím za večer tolik cigaret," svěřila se pravidelná návštěvnice Jekylla Hana Benešová.

Najdou se však i tací, kteří by do nekuřácké hospody nešli. „Třeba do Sallonu jsem dřív chodil, ale teď už bych tam asi nešel, protože u piva si vždycky rád zapálím," zdůvodnil Plzeňan Petr Král.

ANKETA: Jaký máte názor 
na nekuřácké hospody?

Romana SoukupováRomana Soukupová
barmanka, Jekyll&Hyde

Rozhodnutí majitelů klubu vítám i přesto, že jsem sama kuřačka. Nevykouřím za směnu tolik cigaret a nesmrdí mi oblečení kouřem. A také v klubu není takový nepořádek.


Jan Grassle Jan Grassle
číšník, Saloon Roudná

Vždycky jsem chtěl pracovat 
v nekuřácké restauraci, tak se mi to konečně po několika letech podařilo. Mám z toho velkou radost, že nemusím trávit celý den v zakouřeném prostředí.

Lukáš RichterLukáš Richter
student

Za předpokladu, že bych šel do restaurace na jídlo, tak bych asi neřešil, jestli se tam kouří, nebo ne. Ale pokud jdu třeba na pivo nebo se dívat do hospody na sportovní přenos, tak tam bych si zapálit chtěl.

Eva ZachováEva Zachová
studentka

Rozhodně mi nevadí chodit do nekuřáckých restaurací nebo klubů. Je fajn, že mi potom nesmrdí oblečení kouřem. 
A hlavně je to dobré pro personál, který nemusí celé směny trávit v zakouřeném prostředí.