VYBRAT REGION
Zavřít mapu

United Bakeries: Zdražení pečiva je nevyhnutelné

PLZEŇ - Ceny chleba a pečiva vůbec se budou do konce roku zvyšovat. V rozhovoru pro Plzeňský deník to uvedl ředitel pro vztahy s veřejností největší středoevropské pekárenské skupiny United Bakeries Jaroslav Pomp (na snímku). Podle něj je současný stav cen především kvůli zdražování zemědělských surovin neudržitelný.

10.10.2007
SDÍLEJ:

Pečivo zdraží, říká zástupce největších středoevropských pekáren.Foto: archiv Deník

odpovídá JAROSLAV POMP

Je zvýšená cena pšenice tím hlavním důvodem uvažovaného zdražování?

Cena pšenice i dalších obilovin stoupla meziročně o sto procent, cena mouky se v posledních dvou měsících zvýšila o 50 procent. Mouka představuje například padesát procent ceny rohlíku, proto je důležitým prvkem při tvorbě ceny. Jsou zde ale i další nezanedbatelné faktory: permanentně se zdražující elektrická energie, plyn, další suroviny – například cena máku se skokově zvýšila o 30 procent.

Proč cena obilí tak dramaticky narostla, když úroda byla v celosvětovém měřítku dobrá?

Důvodem je vysoká poptávka po obilí na výrobu etanolu. Zavádění biopaliv je veřejnosti prezentováno jako důležitý ekologický krok, ale je to spíše krok politický, který má bohužel i negativní celosvětové dopady na ceny potravin. Například v USA a Mexiku díky rostoucí spotřebě na výrobu etanolu dramaticky stoupla cena kukuřice. Ekologické přínosy biopaliv jsou minimální.

Kdy můžeme v Česku očekávat zdražení chleba a pečiva?

V současné době začala vyjednávání s obchodními partnery, pro udržení životaschopnosti celého pekárenského oboru je nezbytné zdražit nejpozději do konce roku. Nelze nakupovat suroviny a energie za světové ceny a prodávat finální výrobek za extrémně nízké české ceny. Je třeba zdůraznit, že na celosvětový růst ceny obilí už zareagovali zvýšením cen pekaři ve většině evropských zemí včetně Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a Německa, kde kilo chleba stojí v přepočtu 50 Kč.

O kolik by měla cena základních dvou položek, chleba a rohlíku, stoupnout?

Reálná česká cena v současných podmínkách je 25 Kč za kilogram chleba a více než dvě koruny za rohlík. Očekáváme ale i vedlejší účinek zdražení – lidé už nebudou plýtvat, budou si chleba a pečiva více vážit, vzroste i prestiž pekařů. Současné pokřivené ceny totiž vedou k degradaci pečiva na krmivo a snižují prestiž celého oboru. Pokud má nízká cena pečiva zajistit sociální smír, pak by to měla být záležitost vlády a nikoliv pekařů. Ti nemohou sociální smír ve společnosti dotovat a ani to není jejich povinnost.

10.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vítr kácí stromy, padají na silnice

Tříkrálová sbírka - sčítání peněz. Na snímku ekonomka městské charity Hana Stránská

Charita počítá výtěžek sbírky

Hádka a pěst. Recidivistu čeká asi 17. trest v životě

Plzeň – Šestnáctkrát trestaný Ladislav Bartošík má velkou šanci vylepšit si své pochybné skóre. Ve středu se 33letý muž, který v současnosti znovu sedí ve vězení, zpovídal u okresního soudu v Plzni z ublížení na zdraví.

Pozor na sníh, vítr i náledí

Plzeňský kraj – Meteorologové vydali ve středu výstražnou informaci varující před hustým sněžením, silným větrem, náledím a závějemi.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

Prazdroj má nového ředitele pro oblast hospod a restaurací

Plzeň - Jan Krafka je novým ředitelem od začátku letošního roku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>