Podle návrhu, který budou příští čtvrtek posuzovat městští radní, se má zdražit pronájem metru čtverečního hrobu o 15 korun. „Nyní stojí metr 360 korun ročně, od ledna by se měl zvýšit na 375 korun,“ potvrdila náměstkyně primátorta Marcela Krejsová (ODS).

O čtyři procenta se mají zdražit i všechny ostatní hřbitovní služby včetně pohřbů a kremací. Například tzv. velký obřad se zpopelněním přijde po úpravě ceny na 10 700 Kč bez DPH, což je o 700 korun více než dosud. „Hlavním důvodem pro zvýšení cen je změna sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Zvýšily se i ceny energií či pohonných hmot,“ řekla Krejsová.

Provoz městské příspěvkové organizace Správa hřbitovů a krematorií dotuje město ročně přibližně pětimilionovou částkou. „Příspěvek nechceme zvyšovat už proto, že hroby má na hřbitovech ve městě pronajato spousta lidí, kteří v Plzni nebydlí, a vůči občanům města by to nebylo spravedlivé,“ dodala Krejsová. V Plzni je 11 hřbitovů se zhruba 40 tisíci hroby a kolumbáriem s 1400 schránkami.