Zájemci o rozbory vody nebo potravin už tedy nemusí cestovat z jedné čtvrti do druhé. „Většina budov, v nichž jsme sídlili, byla ve vlastnictví města a platili jsme velmi vysoké nájmy. Proto jsme s pomocí státu zrekonstruovali Purkyňův pavilon,“ uvedl ředitel ústavu Karel Maxa.

Celá rekonstrukce stála 39,5 milionu, dvě třetiny této částky hradil stát. „Snažili jsme se šetřit a zbytečně neutrácet. Přesto si myslím, že je rekonstrukce kvalitní a funkční,“ míní ekonomický náměstek zdravotního ústavu Ivan Šlajs.

Přibližně pětapadesát zaměstnanců si kromě nové adresy musí zvykat i na nové prostředí. „Přestěhování mi nevadí, jsem ráda, že konečně máme pracoviště takové, jaké má být. Ve Skrétově ulici jsme například prováděli rozbory pitné a odpadní vody vedle sebe, což by být nemělo,“ uvedla vedoucí biologických analýz Jana Chladová.