„Kavárna, galerie i infocentrum mají výrazně posílit známost a atraktivitu mladé plzeňské univerzity," uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Podle šéfa plzeňských památkářů Petra Maroviče projekt výrazně oživí Riegrovu ulici, s níž se v budoucnu počítá jako s pěší zónou.

„Do konce roku, maximálně do konce ledna, bychom chtěli mít galerii i kavárnu otevřenou. Naším záměrem je, aby to byla taková malá kavárna Slavie, kam se vejde určitě třicet lidí," uvedla rektorka.

V Sedláčkově ulici bude informační a propagační centrum ZČU pro veřejnost i studenty. „Aby kdokoli získal informace o činnosti univerzity a o akcích, které se na ZČU konají. Budou se tam dále prodávat atraktivní reklamní předměty univerzity," dodala Mauritzová.
V krátké Riegrově ulici, která se stane podle plánů radnice pěší zónou, budou sochy vytvořené studenty a pedagogy z Ústavu umění a designu ZČU. „Poté, co všechny novinky otevřeme, už nikdo nebude moci říct, že neví, co se na Západočeské univerzitě právě děje," uvedla rektorka. Podle Maroviče má Riegrova ulice potenciál být pěší zónou, rozvíjí mimo jiné možnost vytvářet předzahrádky. „Projekt univerzity výrazně revitalizuje prostor, je to přesně to, co potřebuje pěší zóna," uvedl. Spolupráce města Plzně a univerzity má posilovat. „Chtěli bychom co nejdříve domluvit, aby byly ze všech příjezdových směrů do Plzně vidět kromě věže také ukazatele s informací, že lidé přijíždějí do univerzitního města," řekla Mauritzová.

Záměrem vedení školy je „být otevřenou, přátelskou a přívětivou univerzitou". Na podzim začne ZČU připravovat projekty pro co největší otevření kampusu na Borech veřejnosti. K tomu mají napomoci nová plánovaná sportoviště, amfiteátr a knihovna.