Kvůli tomu, že se na neurochirurgické klinice Fakultní nemocnice v Plzni (FN) objevil pacient pozitivní na koronavirus, uzavřelo zařízení v pondělí celou kliniku. Veškerý personál, tedy 60 lidí, byl poslán do karantény. Zatím všechny provedené testy na koronavirus u zaměstnanců a pacientů jsou negativní.

„Nyní čekáme na pokyny hygieniků a epidemiologů, jak dále postupovat,“ sdělila mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Pacientem pozitivním na koronavirus, který se léčil na plzeňské neurochirurgii, byl polský řidič kamionu. „Zdravotnickou záchrannou službou z Karlových Varů byl pacient 1. března přepraven v umělém spánku do FN Plzeň. Měl krvácení do mozku, byl urgentně operován a 6. března probuzen. Začal se u něj rozvíjet zápal plic, lékaři proto nabrali k testování materiál na COVID-19. Vzorek vyšel pozitivně,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. Na neurochirurgické klinice byla proto zavedena veškerá režimová opatření. Zavřena byla celá klinika, veškeré operace byly zrušeny.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Kraj má tři nové případy potvrzené nákazy

V kraji přibyly k dnešnímu ránu dva nové případy koronaviru, hygienici tak včera evidovali celkem 16 pacientů. Podle ředitele Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Michala Bartoše se oba pacienti nakazili v zahraničí a léčí se doma. „Jeden případ byl importován z Rakouska, druhý ze Slovenska,“ uvedl a dodal, že přesné údaje podle jednotlivých okresů hygienici uvádět nebudou. „Veškerá data odevzdáváme příslušným orgánům, k uvádění dat z okresů zatím nemám nemáme důvod,“. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník