Zastupitele města, kteří dnes jednají na radnici, písemně žádá o přehodnocení stanoviska Plzeňanka Dagmar Pechová.

„Přehodnoťte své rozhodnutí a ulevte našim starým spoluobčanům např. starším 85 let, aby si nemuseli ještě pořizovat Plzeňskou kartu a mohli i nadále jezdit pouze s občanským průkazem," žádá zastupitele dcera dvou seniorů ve věku 86 a 87 let. Připomíná, že když se Plzeňské karty zaváděly, bylo rodičům už 70 let pryč a mohli jezdit zdarma jen na občanský průkaz.

Od ledna 2016 budou muset mít Plzeňsku kartu. „Budu s nimi muset dojet na úřad městského obvodu, kde podepíšou plnou moc, nebo, ještě lépe, musím je dovézt do zákaznického centra, kde si osobně podají žádost o vystavení Plzeňské karty," popisuje Plzeňanka peripetie, které bude muset s rodiči absolvovat. Po měsíci je čeká totéž kvůli osobnímu vyzvednutí karty.

„Přemýšleli jste o těchto peripetiích? Rodiče jsou rádi, že jsou natolik v pořádku, že si mohou dojet tramvají dvě stanice dvakrát v týdnu nakoupit běžný nákup," dodává žena v dopise zastupitelům, který magistrát zveřejnil v podkladech pro dnešní schůzi.

Jenže jakkoliv má nutnost pořízení Plzeňské karty mnoho kritiků, zastupitelé to mohou těžko změnit. Rozhodnutí učinila v červnu městská rada, protože to je v její kompetenci. „Je už to rozhodnuté," uvedl opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Rozhodnutí nechat seniory pořizovat Plzeňskou kartu považuje za 'čistou byrokratickou šikanu'. „Žádnou kvalitu to nepřinese, je to ještě větší nesmysl než výměna Plzeňských karet za 170 korun," míní Vozobule.

Náměstek pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL) ale v odpovědi paní Pechové argumentuje na třech stránkách a zdůrazňuje zejména snahu sjednotit systém slev pro seniory v Plzni a v sousedních tarifních zónách integrované dopravy Plzeňska. Zatímco v Plzni totiž dosud stačí občanský průkaz, mimo ni už musí mít senior Plzeňskou kartu.

Kritizované jsou ale i další novinky v tarifu dopravních podniků. Je to například zpoplatnění přepravy psů nebo i přepravy jízdního kola. „Obojí jde mírně proti trendu," říká Vozobule.

Od ledna 2016 ale začnou jezdit v Plzni zdarma držitelé zlaté Janského plakety, tedy zasloužilí dárci krve.

Dnes mají padesátiprocentní slevu z jízdného. Pokud budou mít od Nového roku Plzeňskou kartu s aktivovanou slevou pro dárce krve, nemusí už platit nic. Zlevní se také jízdné pro děti mezi 6 -15 lety.

Schálené novinky od ledna 2016

Senioři nad 70 let, kteří chtějí jezdit v Plzni veřejnou dopravou zadarmo, musejí mít od ledna 2016 Plzeňskou kartu. Pokud ji mít nebudou, budou muset jezdit za plné jízdné. Dosud jim stačí k prokázání věku občanský průkaz, to se ale změní.
Zadarmo budou v MHD jezdit jen vodicí psi nebo psi umístění v přepravním boxu o maximální velikosti 25x40x60 centimetrů. Za větší psy, kteří se nevejdou, bude muset majitel zaplatit od osmi do 30 korun podle typu zvolené jízdenky.