Další směřování společnosti Plzeňská teplárenská a.s. je název třetího bodu na programu dnešního jednání plzeňského zastupitelstva. Bude ostře sledovaný – jde v něm o fúzi městské teplárny se společností Plzeňská energetika patřící do holdingu miliardáře Daniela Křetínského.

Spojit společnosti? Nebo ne? Zastupitelé by měli rozhodnout, co dál.

Ilustrační foto
Psychiatři jsou přetížení, počet pacientů se zvyšuje

ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ

Pro fúzi hovoří především to, že by vyřešila budoucí problém zastaralých teplárenských kotlů, jež bude třeba modernizovat za zhruba miliardu korun. Po spojení s Plzeňskou energetikou by ale teplárna mohla využívat i tamní modernější kotle a ty její by nemusely pracovat na plný výkon. Navíc by to znamenalo, že teplo pro Plzeňany by nedodávaly dvě společnosti, ale pouze jedna.

ZTRÁTA MAJETKU

Proti jsou slyšet zejména obavy z toho, co se stane, až město nebude stoprocentním vlastníkem teplárny. Momentálně je sice v plánu, že by Plzeň měla většinový podíl asi 65 % a Křetínského energetika zbytek, nicméně komunisté, kteří rozpoutali kampaň a pod petici proti fúzi nasbírali kolem tisíce podpisů, varují, že takové dělení vytvoří pouze podhoubí pro korupci a rozhodnout by měli lidé. Nevěří, že si město po fúzi prosadí svou a že cena tepla nevzroste.
Ujišťování o opaku na komunisty nepůsobí. Petici dnes předají kolegům a příští rok chtějí referendum o teplárně, když se jim podaří sehnat potřebných 13 tisíc podpisů. Z klubu TOP09 včera zaznělo, že by referendum podpořil.

Česko zpívá koledy - náměstí Republiky v Plzni
FOTO: Koledy zněly v celých západních Čechách. Zpívalo na 21 tisíc lidí

ANO, ČI NE?

Oslovili jsme všechny zastupitelské kluby s jednoduchou otázkou: Jak budete hlasovat a proč?

Názor KSČM je jasný: „Od roku 1990 byli naši zastupitelé proti jakémukoliv prodeji majetku města Plzně a tak to bude i ve čtvrtek 14. prosince,“ řekl za klub zastupitel Karel Kvit.

Oblastní rada ODS Plzeň-město doporučila zastupitelskému klubu, aby spojení podpořil. Podle předsedy klubu Davida Šloufa je důvodů více: „Jistota zachování nízké ceny tepla, úspora provozních nákladů ve výši cca 70 milionů ročně, nižší míra nutných investic do uhelných zařízení, vytápění celé Plzně jednou společností.“

Zato klub ČSSD hlasování zřejmě rozdělí na dvě části. „Nepodaří se, aby hlasoval jednotně. Menší skupina je pro variantu A, větší pro variantu B,“ řekl včera předseda Miroslav Brabec.

TOP09 včera jasno neměla. Podle předsedy klubu Michala Vozobuleho budou chtít zastupitelé zodpovědět několik otázek: Proč se fúze neřeší veřejně a město o ní neinformuje občany, jak vznikl podíl 65 a 35 %, jak město odpoví Sokolovské uhelné, s níž má dohodu o strategickém partnerství, ale o fúzi se s ní téměř nebavilo. „Pokud na otázky nedostaneme odpovědi, bylo by ideální fúzi projednávat až na příštím zastupitelstvu,“ míní Vozobule.

Zastupitelé za ANO se v tomto týdnu už sešli, ale před dnešním jednáním se museli sejít znovu. Jednotný názor včera večer neměli, také oni budou chtít odpovědi. „Nejde jen o teplárnu, ale také o další body, jako schvalování rozpočtu, vyhlášku o hazardu. Stále se rozmýšlíme,“ řekl šéf klubu Roman Zarzycký.

KDU-ČSL bude hlasovat proti. „Máme dlouhodobě v plánu ponechat strategické podniky v majetku města,“ nechal se slyšet předseda klubu Pavel Janouškovec.

A poslední Občané patrioti budou stejně jako topkaři chtít odpovědi. „Je jich celá řada,“ tvrdí předseda klubu Ludvík Rösch a zmiňuje smlouvu se Sokolovskou uhelnou i názor strany, že fúzi spíše než město vyvolala a také připravuje sama teplárna.

Ilustrační foto.
Venkov dostane příští rok o pět milionů víc

TEPLÁRNA, ROZPOČET, HAZARD. ZASTUPITELÉ SE ZAPOTÍ

Dnešní jednání plzeňského zastupitelstva zřejmě nebude krátké. Na programu je nejprve fúze teplárny s holdingem EPH Daniela Křetínského, později přijdou řadu neméně důležité body jako schvalování rozpočtu na rok 2018, městská vyhláška o regulaci hazardu, žádost o dotaci na prodloužení tramvajové trati na Borská pole…

Jak budou zastupitelské kluby hlasovat o fúzi? Jedině ODS ví, že ji plně podpoří a KDU-ČSL a KSČM vědí, že budou proti. Zbylé strany včera tak jasno neměly.

Rekordní rozpočet, jenž počítá s investicemi 2,252 miliardy korun narazí přinejmenším u TOP 09. „Je to rozpočet 'po nás potopa', rychle udělat co nejvíce projektů před volbami. Nemůžeme ho podpořit,“ řekl předseda zastupitelského klubu Michal Vozobule. Nepodpoří ani vyhlášku o hazardu, která podle TOP 09 herny nereguluje a naopak je vrací zpět do centra.

Ježíškova pošta na plzeňské radnici na náměstí Republiky. Zakoupené pohlednice orazítkuje paní poštmistrová speciálním vánočním kulatým razítkem.
Pošťačka už nabízí vánoční razítko na radnici