„Rozpočet, který běžně držitelé titulu mají, se pohybuje kolem čtyřiceti až šedesáti milionů eur. My jsme teď na osmi až devíti,“ uvedl ředitel projektu Plzeň 2015 Tomáš Froyda. Například šéf projektu v rakouském Grazu uvedl, že si nedovede představit, že s touto částkou by bylo možné tak rozsáhlý projekt zvládnout. „Budeme se samozřejmě snažit vyjednat co nejlepší podmínky. Zdroje chceme hledat nejen ve veřejnoprávních financích, ale také u soukromých a společností a komerčních podporovatelů,“ sdělil Froyda.

Zatím je prý ale tíha financování hlavně na západočeské metropoli. „Plzeň je v tom teď skoro sama. Důležité je, jak se zachová stát. Politici si musí uvědomit, že Plzeň nebude v roce 2015 reprezentovat jen sebe ale celou Českou republiku,“ konstatuje Froyda. Podle něho byly ostatní vítězové EHMK vždy velmi výrazně podporováni státem i jednotlivými regiony. Plzeň má zatím přislíbeno sto milionů korun od Ministerstva kultury. To prý ale zdaleka nestačí. „Titul bývá spojený se zvýšeným turistickým ruchem. Proto, abyste návštěvníky do města přilákali, jim ale musíte mít co nabídnout. A na to potřebujete peníze,“ dodává ředitel.

Na argument, že v současné době se všude šetří a proto na podporu podobných projektů stát nemá, Froyda reaguje takto: „Když bude Česká republika pořádat mistrovství světa v hokeji, peníze na to stát uvolní bez ohledu na to, jestli je krize. Bere to totiž jako prioritu. Takhle by to ale mělo být i s Evropským hlavním městem kultury, které má podobnou důležitost jako třeba světová výstava EXPO a často bývá označováno jako olympiáda v kultuře,“ myslí si Froyda. Pochvalu si naopak Plzeň od komise zasloužila za to, že i po obměně týmu zůstala zachována kontinuita projektu.

„Monitorovací výbor dohlíží na to, aby město dodrželo to, co slíbilo v kandidátské přihlášce na titul EHMK,“ uvedla manažerka zahraničních vztahů Adriana Krásová.