Ve třídě, kam přichází Viola v bílo-zelených blyštivých šatech, je rušno. Podpořit ji při zápise do radčické malotřídky, což je odloučené pracoviště plzeňské 16. ZŠ, přišli rodiče a dva starší sourozenci.

Po vyřízení počátečních formalit dostává Viola první otázky. Učitel postupně bere do rukou kartičky. „Jaká je to barva?“ ptá se pedagog. „Červená,“ neváhá při odpovědi drobná dívenka. Zvládá vyjmenovat i další barvy a správně určit, jaký tvar kartička má. Při dalším úkolu sestavit z jednotlivých dílků nějaký obrázek už se Viola ostýchá. Pedagog jí pomáhá. Nejdříve na stůl vyskládá dům, potom postavu. Společně si trochu povídají.

Když na řadu přijde básnička nebo písnička, malá Viola má svěšenou hlavu a rozpačitě svírá do dlaně konce šatů. Učitel ji usilovně povzbuzuje. „Určitě ses doma něco učila. Zkus mi něco říct,“ znovu ji pobízí. Odvahu Viole po chvilce mlčení dodává tatínek i starší sestra. Ostych je ale příliš silný. Abychom budoucí školačku ještě víc nestresovali, odcházíme k jinému dítěti.

Ilustrační foto.
Většinu sebevražd loni spáchali muži. Ztrácejí sebevědomí?
Klášter Plasy, iustrační foto
Plaský klášter věnuje staré opatství Metternichům
Pečeť císaře Ferdinan-da I. o průměru 96 milimetrů na listině pro Plzeň je jedinou jeho zlatou pečetí dochovanou v českých a moravských archivech. Na snímku vidíte její líc.
Plzeň chce pečetidlo jako archivní kulturní památku