V parku se kupí hromady, které těžká technika čas od času rozhrnuje a vrší další a další vrstvy, pod kterými mizí vše zelené. Desítky vzrostlých stromů už mají zasypané kmeny i do výše několika metrů.

Lidé z Malesic protestují. Vadí jim nejen prach a nepořádek na přístupové silnici, ale i to, do jak zuboženého stavu se zámecký park dostává.

„Je neuvěřitelné, co se v parku děje. Kdo to povolil, kdo za to zodpovídá?" ptalo se několik rozhořčených lidí na posledním jednání místních zastupitelů. „Park i zámek je sice soukromým majetkem, ale to neznamená, že ho někdo může takto ničit, vždyť jsou tam staleté vzácné stromy, které to nemohou přežít," řekl jeden z nich. Ke kritice se přidali i opoziční zastupitelé Jiří Vaňourek a Libor Kohel.

„V minulosti, kdy jsme na kraji parku budovali dětské hřiště, byli jsme pod přísným dohledem ekologů i památkářů, proto mě překvapuje, že dnes se tam v tichosti děje něco tak hrozného," řekl bývalý starosta Vaňourek.

Rozhořčeni jsou i ekologové. „Je to děsivé. Okamžitě podám podnět na Českou inspekci životního prostředí, aby zasáhla," prohlásil aktivista Martin Marek ze Strany zelených, když viděl snímky.

Zámecký pán chce navézt 35 000 m3

Tři sta let starý malesický zámek a přiléhající tříhektarový park odkoupil před lety od Západočeské univerzity Miloš Houser. Památku od té doby využívá jako ubytovnu převážně pro zahraniční dělníky a sociálně slabé. Mezi místními se říká, že podnikatel se nyní rozhodl vydělat i na parku a dělá z něj neoficiální skládku. Houser to odmítá a tvrdí, že úpravy v parku nejsou nic nezákonného.

„Potřebuji sem navézt asi 35 tisíc kubíků zeminy. Je to nutné, park budu revitalizovat a je třeba vyrovnat terén. Jsou tu náletové dřeviny, neřízená stráň, která se může sesunout," prohlásil Houser. Tvrdí, že se zámkem má plány a ve dvou etapách jej hodlá rekonstruovat stejně jako okolní park, a argumentuje platným stavebním povolením. Odmítá, že zeminu vozí do areálu ´na kšeft´, kdy za každé auto má inkasovat tučné peníze. „Tak to rozhodně není. Jde o zem ze stavby obchvatu, ale nemám za to nic," prohlásil.

Co na to úřady?

Navážení kvant zeminy už prošetřuje magistrátní odbor životního prostředí. „Případ šetříme, zatím to vypadá, že majitel provádí terénní úpravy bez povolení ochrany přírody," prohlásila vedoucí odboru Dagmar Svobodová.

Martin Marek poukazuje na to, že takto se při skutečné revitalizaci parku nepostupuje. „Muselo by se začít vykácením starých stromů a náletových dřevin, což musí být řádně povolené. Teprve pak by přišly na řadu terénní úpravy. Podle stromů, které jsou už teď zasypány zeminou do velké výšky, to spíše vypadá na to, že do parku se sváží odpad ze stavby obchvatu za rohem," podotkl Marek.

Stačí kulaté razítko

Stížnosti řeší i obvodní radnice v Malesicích. Podle tajemnice Naděždy Červené ale nemá úřad žádné páky k tomu, aby stavbu zastavil.

Jak je možné, že jsou úřady údajně bezmocné?

Stavební povolení získal majitel na základě rozhodnutí autorizovaného inspektora a stavbu pak na obvodní radnici v Malesicích pouze oznámil. „To je zákonný postup. V podstatě to funguje tak, že si stavebník najme soukromého autorizovaného inspektora, který stavební povolení vydá, má na to kulaté razítko," potvrdil vedoucí stavebně správního odboru magistrátu Jan Kaisler. Připomněl ale, že pokud má obvod o stavbě pochybnosti, smí ji v krajním případě zastavit a požádat o přezkoumání Ministerstvo pro místní rozvoj.

To může být případ právě Malesic. Jenže tajemnice argumentuje tím, že po poradě s právníky to lze udělat jen v případě, že povolení by bylo vydáno až v roce 2013. „To není ale tento případ, stavba byla povolena v prosinci 2012. Tady narážíme na díru v zákoně, nemůžeme s tím nic dělat," tvrdí úřednice.