Neměla však ani peníze, ani tým. Věci se postupně skládaly a od letošního ledna už služba funguje. Za svou dobrovolnickou činnost získala 43letá žena z Vítkovic na Tachovsku hlavní cenu Křesadlo.

Za vznikem zařízení stála Ivina osobní zkušenost. Když jí umíral tatínek, přála si s ním být až do poslední chvíle. „Nakonec zemřel v nemocnici. Bylo to pro mě hodně těžké, prožívala jsem strach a nejistotu," líčila. Později se dočetla o ostravském mobilním hospicu. „Nadchlo mě to a přála jsem si něco podobného u nás," sdělila Iva, původním povoláním porodní asistentka.

Před dvěma lety se seznámila s ředitelkou Hospicu sv. Jiří v Chebu Alenou Votavovou a s nápadem se jí svěřila. Setkání vyústilo ve spolupráci a mobilní hospic se stal pobočkou kamenného zařízení. K Ivě se přidali i další nadšenci, mezi nimi také Lucie Davidová.

Tým zatím doprovodil 26 lidí. „Jedna paní nám poděkovala slovy: ´Když jste k nám přijeli, přišla s vámi milost a láska´. O to se snažíme. Umírající můžou zůstat doma. Rodině nabízíme oporu a pomoc, aby se mohla soustředit na rozloučení a smíření," vysvětlila Iva, jež pracuje v rodinné firmě a této činnosti se věnuje ve svém volnu a bez nároku na honorář.