Na téměř 17 hektarech pozemků v okolí nemocnice, z nichž městské parcely tvoří asi pět hektarů, by se mohlo začít stavět do dvou let. Záměr budou ve čtvrtek schvalovat zastupitelé.

Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje Ireny Vostracké zabrání nová specializovaná pracoviště odlivu mozků z regionu a naopak sem další kvalifikované pracovníky přitáhnou i odjinud. „Západočeská univerzia a Lékařská fakulta produkuje řadu expertů, které má město snahu udržet v regionu i po studiu,“ uvedla Vostracká. Odborníci budou zvyšovat prestiž a image města a na jejich činnost se začne nabalovat například zvýšená potřeba kongresových sálů, bytová výstavba či zázemí pro volný čas.

Stavba komplexu budov je navržená do etap, městu má být partnerem Lékařská fakulta i nemocnice. „Předpokládám, že zřejmě vznikne nová organizace, v níž bude mít město podíl, která by mohla žádat o spoufinancování projektu Evropskou unii,“ dodala Vostracká.

Inciativu podporuje vedení fakultní nemocnice, opozice i lochotínská radnice. „Je to jedno z posledních území v obvodě, kde se může ještě stavět,“ připomněl starosta Lochotína Jiří Winkelhöfer. Podle Milana Chovance z ČSSD jde o krok správným směrem a opozice jej bude podporovat.

Mapy s vyznačenou uvažovanou lokalitou najdete ZDE a ZDE.

Kategorie služeb, které by měly být v rozvojové zóně

Kategorie A • výzkumná a vývojová centra; • centra pro vývoj softwaru; • expertní a řešitelská centra – implementace a outsourcing řízení informačních a telekomunikačních systémů. V rámci této kategorie jsou z důvodu jejich přínosu pro konkurenceschopnost v rámci ČR a světa obzvláště preferovány obory:materiálový výzkum a nanotechnologie,výzkum a vývoj v oblasti měřících a zkoušecích metod, vývoj nástrojů a přístrojů,kybernetika a umělá inteligence,klinická medicína,farmacie a farmakologie,molekulární biologie a genetika.

KategorieB • centra sdílených služeb (i outsourcing) v oblastech finance, účetnictví, lidské zdroje, marketing, právo, poradenství, projekční a inženýrské služby atd.