Ve čtvrtek večer se v Domě hudby v Husově ulici uskutečnila historicky první PechaKucha Night v Plzni. Jde o celosvětový projekt v lokálním měřítku. Názvem PechaKucha (čtěte peča kuča) vyjadřuje japonský výraz pro zvuk konverzace. ArchitektJakub Marešakci přináší do Plzně.

První otázka je jasná. Proč?

V Plzni tak budou mít možnost představit svou práci veřejnosti návrháři, architekti, výtvarní umělci, grafici, teoretici nebo technici, zkrátka talentovaní lidé všech věkových kategorií. Měli by mít zároveň nějakou vazbu k regionu, k Plzni.

Jak konkrétně jejich představení vypadá?

Vystupující má dvacet připravených snímků, s jejichž pomocí sám sebe či svoji činnost prezentuje. Každý záběr vidíme dvacet vteřin. Jeden výstup tedy trvá 6 minut a 40 vteřin. Díky formátu 20x20 má prezentace pevnou strukturu, průběh setkání se neustále posouvá dopředu v tempu dvacet vteřin na jeden záběr.

Jak souvisí název PechaKucha s těmito prezentacemi?

Je to japonský výraz pro zvuk konverzace. To, že spolu budou lidé mluvit, je možná na celé akci to nejdůležitější. V její půlce je dvacetiminutová pauza, během níž si můžeme popovídat, sdělit dojmy, seznámit se s novými lidmi. Ani po poslední prezentaci ještě nekončíme, minimálně hodinku můžete být uprostřed zajímavých lidí.

Myslíte, že takových příležitostí ve společnosti ubývá?

Ano. Lidé se propojují na internetu, na sociálních sítích. To ale nestačí. PechaKucha umožňuje mimo internetové propojování lidí. Potkávání se běžnou formou. Osobní kontakt. Setkávání s lidmi, kteří dělají něco jinak. A možnost nechat se jimi inspirovat.

První setkání je tedy za námi. Jaký z něj máte pocit, povedlo se?Na to, že akce se konala poprvé, se myslím povedla. Ale předesílám, že za tímto úspěchem nestojím sám, jsme tým. Moc děkuji Karolíně Kotnourové, Heleně a Janovi Dienstbierovým i Lukášovi a Tomášovi Fuchmanovým. Všichni pomáhali hodně a nezištně, bez nich by se to nejspíš takhle nepovedlo. Ani bez těch, kteří přišli se svým vystoupením, a těch, kteří zaplnili sál do posledního místa.

Máte z pořádání této akce vy sám i něco jiného než dobrý pocit z toho, že splnila všechny představy, o kterých spolu mluvíme?

Myslíte peníze? Ne, nemám. Vstříc nám vyšel tým EHMK 2015, který nám poskytl příspěvek na pokrytí nákladů první PechaKucha Night. Tato setkání se budou konat čtyřikrát ročně, vstup bude za nevelký peníz, který bude snad pokrývat náklady těch následujících akcí.

Kdy bude další?

Počátkem září. Některá setkání budou mít volná témata, jiná budou speciální, například architektonické v kontextu se Dnem architektury. I místa se budou měnit, dojde i na nějaké pod širým nebem.