„Jedenáct žáků mělo každý pětačtyřicet minut na přípravu libovolného jídla z kuřecího masa. Jejich výtvory pak posuzovala komise,“ vysvětlil organizátor akce a učitel Václav Valenta.

Dívky i chlapci se v kuchyni dokázali jaksepatří otáčet. „Budu dělat čertovskou směs se žampiony na mexický způsob. Jako přílohu budu mít špenátovou rýži,“ popisoval svůj připravovaný pokrm Pavel Láska z Chocenic. Prozradil na sebe také to, že ve vaření není žádný nováček. „Vlastně pracuji v jedné místní restauraci. Konkrétně tohle jídlo je jednoduché, už jsem ho dělal několikrát. Nejdůležitější na něm je asi správně odhadnout, kolik dát kečupu a kolik sójové omáčky. Nesmíte to přehnat,“ říkal.

Hodnotící komisi však nezajímalo jen to, jak jídlo chutná, ale také, jak na talíři vypadá. To dobře věděla Zdeňka Trhlíková z Nezvěstic, která se rozhodla během třičtvrtěhodinky vytvořit špíz. „Musí být pěkné i na pohled, to určitě. Já budu mít na talíři naložená krůtí prsa, na nich kuřecí špíz. Jako příloha bude salát, na něj dám brusinkovou rýži,“ popisovala dívka a vše na prázdném talíři také názorně předváděla.

Barbora Lipertová si pro porotce připravila kuřecí soté. Podařilo se jí tak, že skončila na třetím místě. „Na kostičky nakrájené kuřecí maso opeču na pánvi, přidám žampiony, pórek a smetanu a je to hotové. Podávat budu s americkými brambory. Stejné jídlo občas dělám i doma a chutná všem,“ říkala Barbora z Nýrska.

Kromě blovické střední školy se soutěže zúčastnili žáci ze Středního odborného učiliště Kunice a Střední školy Horažďovice. S cenami pro vítěze škole pomohli sponzoři, a tak si ti nejlepší kuchaři mezi sebe rozdělili notebook, mobilní telefon a přenosný DVD přehrávač.