Podle Nadi Rozmarové, vedoucí lékařky Plzně–severu z krajské záchranné služby, už posádka několikrát zachránila i lidský život. „Oba její členové, tedy řidič a zdravotník, už mají za sebou dvě úspěšné resuscitace, které prováděli před příjezdem lékaře,“ řekla. „Dá se říct, že za měsíc měli zhruba jeden až dva výjezdy během každé 24hodinové služby,“ pokračovala Rozmarová.

Na záchranáře se prý ale obrací i lidé, jimž bohužel pomoci nemohou. „Někteří si výjezdovou stanici pletou s klasickou první pomocí a přicházejí třeba s tím, že potřebují ošetřit, protože jejich doktor zrovna neordinuje. Těm bohužel ani jeden z mužů vyhovět nemůže – většinou jde o úkony, které provádí jen lékař a ten v manětínské posádce není. Lidé tak musí buď počkat na svého doktora, nebo se obrátit na pomoc v Plzni,“ popsala Rozmarová.

Činnosti nové stanice si všímají i další zdravotnické posádky v okrese. „Díky tomu, že Manětínští zasahují také u drobnějších případů, které nevyžadují příjezd lékaře, může být doktor v tu dobu na jiném místě, kde je více zapotřebí. Navíc z naší mapy zmizelo poslední místo, kam se vozy z Kralovic a Plzně nemohly do 15 minut dostat,“ podotkla lékařka.

Vrtulník přistál mezi brankami

Podle místostarosty města Františka Hanuse si zdravotníky chválí i jeho obyvatelé. „Žádné problémy nenastaly a snad ani nenastanou. Věřím, že v brzké době už také dokončíme poslední byt pro personál záchranky, který se na stanici zařizuje,“ konstatoval.

Město spolu se záchrankou už řešilo problém, když bylo třeba vyhledat místo pro přistání vrtulníku leteckých záchranářů. „To jsme nakonec vyčlenili ve sportovním areálu,“ dodal Hanus.

Vrtulník podle Rozmarové přistál na fotbalovém hřišti. Problém byl jen s jeho dostupností. „Abychom k němu mohli dostat pacienta, museli jsme poněkud nezákonně vysadit vrata, která k hřišti vedou – byla totiž zamčená. Doufám, že do budoucna už budeme mít na podobná místa lepší přístup,“ zakončila lékařka.