„Zpočátku to vypadalo jako hloupý žert. Nikdo na volání nereagoval, nikdo do vody nešel," popisuje celou událost Plzeňan, který měl sám před časem autonehodu a páteř má zpevněnou titanem.

Když ale volání neustávalo, šel se po pár minutách podívat přímo na břeh. Asi dvacet metrů od něj byl muž, šlapal vodu a byl evidentně vysílený. „Řekl, že snad měl nějakou srdeční příhodu nebo něco takového. Ještě s jedním chlápkem jsme na sebe mrkli, jestli jdem do vody. Šli jsme oba, ale já plaval o něco rychleji," pokračuje Pavel Hrach. Ve chvíli, kdy doplaval k tonoucímu, ten zmizel pod vodou. Pavel ho tedy vytáhl a dotáhl ke břehu.

„Z úst mu šla pěna a naštěstí se nijak nebránil. Na suchu jsme ho uložili do stabilizované polohy. Začal lapat po vzduchu a pak už dýchal sám," dodal zachránce, který si za svůj čin minulý týden převzal Cenu hejtmana za rok 2012. Připustil, že od té doby je mnohem všímavější a sleduje své okolí víc než dřív.

Stejnou cenu si odnesl také sedmnáctiletý Stanislav Hanák z Prapořiště na Domažlicku. Shodou okolností také v srpnu pomohl motorkáři, který už v příkopu po nehodě ležel možná tři hodiny, aniž si ho někdo všiml. Bylo to totiž na nepříliš frekventované silnici.

„Někdo mi volal, tak jsem zastavil, vypnul motor u motorky a vyřídil si telefonát. Pak jsem slyšel divné zvuky a šel jsem se podívat. V hlubokém příkopu tam ležel motorkář, tak jsem zavolal záchranku a pak i domů pro pomoc," popisuje nepříjemný zážitek Standa. Zraněný muž měl zlomená žebra a poraněný obratel, kvůli němuž nosil krunýř. Díky mladíkovi však přežil.

To ovšem nebyl jediný případ, kdy Standa prokázal svou duchapřítomnost. Letos pomohl své kamarádce, která zkolabovala před internátem v Plzni a upadla přímo pod auto. „Byla svědkem nehody, kdy auto srazilo dívku. Probírali jsme to spolu, protože mám podobný zážitek. Ona najednou omdlela a upadla," vzpomíná mladík. Auto, pod něž spadla, naštěstí stálo. Dívka se však uhodila do hlavy a minimálně půl minuty byla v bezvědomí. „Vytáhl jsem ji, pod hlavu jsme jí dali bundu a čekali na záchranku. Pak jsem s ní byl i v nemocnici," uzavírá Standa.