Český hydrometeorologický ústav vydal pro Plzeňský kraj výstrahu před nebezpečím požárů a vysokých teplot. Platit bude do odvolání.

Konkrétně to znamená, aby lidé jednak omezili kvůli přehřátí a dehydrataci organismu tělesnou zátěž a nezdržovali se zejména v poledne a odpoledne na slunci. Důležité pro zdraví je zvýšit konzumaci neslazených nápojů bez alkoholu a kofeinu. Pokud někdo ven musí, měl by používat ochranné prostředky jako opalovací krémy s vysokým faktorem a UV filtrem a na hlavě by měl mít pokrývku. Největší pozor musí dávat lidé na malé děti a opatrní mají být také senioři a nemocní lidé.

„Několikrát za den vyjíždíme a ošetřujeme po celém kraji lidi kolabující z horka,“ potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha. Kolaps si postižení přivodí zejména tím, že jsou dlouho na sluníčku a málo pijí. Poté, co se dostanou do sanitky, jim záchranáři začnou monitorovat základní životní funkce, chladí je speciálními sáčky, zahájí infuzní terapii a převezou je na interní oddělení některé nemocnice.

V lesích i jinde v přírodě by neměli lidé rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Občané se také mají řídit místními vyhláškami a zákazy, které byly vydány kvůli déletrvajícímu suchu a nebezpečí vzniku požárů i hospodařit úsporně s vodou.

Ilustrační foto
Šoféry čeká na D5 u Rokycan omezení do konce září