Někteří nervózně pochodují po chodbě a nejraději by vzali nohy na ramena, jiní ještě na poslední chvíli prolétávají jednu otázku za druhou. Učitelé kolem nich většinou chodí po špičkách nebo jim tiše vyjadřují podporu. Sto sedm studentů plzeňské střední průmyslové školy dopravní totiž čeká poslední část maturity ústní zkouška. Včera se do ní pustily první třídy na škole absolvuje 107 jedinců. V Plzeňském kraji pak letos zkoušky dospělosti čekají na 3588 studentů.

Devatenáctiletá Kristýna Skalová už má za sebou ekonomiku, teď ji čeká čeština. I když se právě mateřštiny bojí, úsměv ji neopouští. Nejraději by vyprávěla o humoristické knize Saturnin.

Zdeněk Jirotka jí ale není souzený. Namísto toho si vylosuje Gogolova Revizora. Kantor a zástupce ředitele Jan Šulc se ještě kontrolně na maturantku podívá a zjistí, jestli si náhodou nevytáhla černého Petra. Kristýně však volba sedla. Na potítku se snaží všechny roztěkané myšlenky vměstnat na papír.

Její spolužáci z oboru provoz a ekonomika dopravy se zaměřením na leteckou technologii se houfují na chodbě. Mezi nimi sedí jednadvacetiletá Hana Figurová. Vypadá to, že je celkem v klidu. Zdání ale klame. „Stres na mě vždycky padne až těsně před. Už mám za sebou půlku. Hlavní je zkoušku zvládnout,“ říká. Největším strašákem je pro Hanu angličtina. „Nevím, jak budu mluvit takovou dobu souvisle,“ obává se.

Po patnácti minutách přichází před komisi Kristýna. I když má na papíře pouze několik heslovitých poznámek, není to vůbec problém. Zřejmě si napsala jenom to, co by mohla zapomenout nebo splést. Navíc jí není cizí improvizace. Když si nemůže vybavit přesné datum, kdy Gogol své dílo napsal, střílí data jako kovboj. Strefí se na potřetí. „Špatně si pamatuji čísla a jména,“ přiznává hned po zkoušení. Ostatně celou komisi pobavila v momentě, kdy z postavy Antona Antonoviče omylem vyčarovala ženu.

S kompoziční výstavbou výňatku textu, charakteristikou jednotlivých hrdinů i jazykovými otázkami se ale vyrovnala celkem dobře. „Myslím, že to bude stačit. Dala bych si asi trojku,“ zhodnotila svůj výkon.

Nejzazší termín pro ústní maturity je 8. června.

Ilustrační foto.
Varhanám se vrací hlas. Jsou mezi nimi skvosty