VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky startují, řezníci začali v Kalikovském mlýně

Plzeň - Špejlovat jitrnice do střívek je už jen taková paráda pro lidi, ale když chcete mít zabijačkovou pochoutku poctivou, dá to hodně práce. 

22.1.2017
SDÍLEJ:

Staročeská zabijačka v Kalikovském mlýně.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Hlavně uvařit maso i s kůží na ovar a upéct buchtu nebo mít po ruce čerstvou strouhanku. Buchta je z mouky, vody a kvasnic a vařené maso plné tuku se vychladlými kousky z ní zahušťuje, protože do sebe natáhne tuk. Přidá se majoránka, zázvor, pepř a sůl a další koření a šikovný řezník může začít plnit připravená čistá střívka. „Z jedné strany jitrnici zašpejlujete a z druhé plníte," říká řezník Jiří Bartásek a dodává, že z jednoho prasete může být až 100 jitrnic. K ruce má pár pomocníků, kteří míchají ve varnici černou prasečí polévku nebo krájí světlou a tmavou tlačenku.

Na dvoře restaurace Kalikovský mlýně v Plzni se v sobotu kolem poledne táhne k pultu s kouřícími hrnci fronta. Právě Jiří Bartásek tu zabijačku vede, i když to není klasická vesnická akce s ráno pobíhajícím čuníkem po dvoře a odpoledne už se zabijačkovým gulášem a škvarky v sádle namazanými na čerstvý chleba. I tak se najde dost lidí, kteří si v centru Plzně na zabijačkové dobroty a půllitr piva rádi dojdou. Že nejde o ukázkové menu zdravé výživy, nikoho ze strávníků netrápí. „Nejím to každý den, ale rád ochutnám. Můj děda na venkově prase vždycky choval a v zimě dělal zabijačku. My jako děti jsme byly u toho," směje se jeden ze strávníků.

Dnes už podle Jiřího Bartáska tolik lidí jako dřív prase na vesnici nechová. „Moc se to nevyplatí. Dřív měli lidi deputáty, z družstva dostali brambory, obilí. Dneska jdou radši dvě soboty v měsíci do práce a vydělají a koupí si vše v obchodě," uvádí.

Řeznické řemeslo mizí, mladí se už k těžké fyzické práci nehrnou. Doba zabijaček ale nastává právě teď. V Kalikovském mlýně můžete vepřové hody navštívit ještě v neděli od 10 hodin, plzeňská restaurace Lokál pod Velkým divadlem pořádá zabijačku 18. února venku. Vloni před ní nechybělo kromě zabijačkových delikates ani železné ohniště s možností upéct si buřta přímo na ulici a chleby se škvarkovou pomazánkou sypané cibulí.

Autor: Dana Veselá

22.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Ilustrační foto.

Na volby vyrazil Plzeňan trabantem

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Užijte si advent v klidu. Jděte za kulturou do Besedy

Plzeň - Zažít advent v klidu a pohodě je pro mnohé nesplnitelný sen. Udělat si příjemný či sváteční večer i těsně před Vánoci je přitom snadné. Měšťanská beseda nabízí ke konci roku několik divadelních představení či koncertů.

Pro sraženého chodce v bezvědomí letěl vrtulník

Plasy – Chodce, který přecházel vozovku mimo vyznačený přechod, srazil v pondělí po sedmé hodině ranní řidič motorky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT