"K havárii potrubí došlo v půl páté odpoledne. Zatím není potvrzená příčina, ale lze předpokládat, že svou roli sehrály i aktuální mrazivé teploty," uvedla k události Kateřina Chmelíčková z Vodárny Plzeň. "Naštěstí se odstávka pitné vody týká pouze jedné přípojky do areálu firmy, nebylo potřeba přistavit cisternu s pitnou vodou," dodala.

Potrubí prasklo už v pátek

Vodovodní potrubí prasklo také v pátek 6. ledna na Slovanské třídě. "K havárii došlo kolem půl šesté večer. Bylo nutné přerušit dodávku vody do 27 přípojek ve Slovanské ulici až do sobotních 15 hodin," informovala Chmelíčková. Po dobu opravování potrubí přistavila vodárna cisternu s pitnou vodou.

Cisterny jen tak nezamrznou

Že by byli v mrazech bez vody kvůli prasklému potrubí a zamrzlé cisterně, se lidé příliš bát nemusí. Cisterny jsou proti mrazu vybavené vrstvou tepelné izolace. "Včetně uzávěru. Pro případ běžného náhradního zásobování tak svůj účel bez problémů splní. Pokud se zrovna nepoužívají, jsou v zimě skladovány v temperovaných prostorech," vysvětlila Chmelíčková. "V případě dlouhodobého působení nízkých teplot (cca pod -10 stupňů Celsia) však při vícedenním stání na mrazu existuje možnost, že by i přes izolaci mohla voda v cisterně zmrznout," dodala.