Zaměstnanost vězňů v číslech
2009 - 414
2010 - 490
2011 - 533
2012 - 528
2013 - 493*
*Údaj je aktuální k 31. 10. 2013. Zaměstnanost v tomto roce je též ovlivněna amnestií prezidenta České republiky.

„Vězně musíme zaměstnávat uvnitř káznice, a to kvůli bezpečnosti," vysvětluje mluvčí věznice Jana Bartošová.

V borské věznici nyní pracuje více než polovina vězňů. Z 948 je to 493 odsouzených. Poptávka je sice vyšší, problém je ovšem i v tom, že řada trestanců není zdravotně způsobilá.

„Většina vězňů má o práci zájem. Převážně se jedná o pomocné práce ve věznici, tedy například v prádelně, v kuchyni nebo jsou to úklidové či údržbářské práce. Část vězňů pracuje také pro soukromý subjekt. Do čísel, která vykazují zaměstnanost, se započítávají také vězni zařazení na střední odborné učiliště v objektu věznice," vysvětlila Bartošová.

Onen soukromník je v současné době pouze jediný a je jím plzeňská firma Mea Meisinger, která na trh dodává stavební prvky, jako okna, světlíky a další. S věznicí už má dlouholeté zkušenosti. „Občas nějaká firma projeví zájem o pracovní sílu, ale především žádá o práci odsouzených ve svých halách, ale to my bohužel nemůžeme zajistit," nechala se slyšet Bartošová.

Bez kvalifikace

I přesto, že firma musí provoz zajistit přímo v areálu věznice, je to pro ni výhodné. „Minimální pracovní odměna odsouzeného je 4500 korun za odpracovaný měsíční fond pracovní doby," sdělila Bartošová.

Přiznala ale, že v silách věznice není nabídnout kvalifikovanou pracovní sílu. „Firmy ovšem mohou samy zajistit zvýšení kvalifikace pracovníků," doplnila.

Podle zákona jsou povinni pracovat všichni odsouzení. Výjimku mají pouze ti, kteří jsou uznáni dočasně práce neschopnými nebo ti, kterým to neumožňuje jejich zdravotní stav.

Obnos, který odsouzení vydělají, se rozděluje na několik částí. „Po zdanění jde část výplaty na kapesné, dále na náklady výkonu trestu, pohledávky a podobně," upřesnila Bartošová. Možnost vydělat si nějaké peníze je pro odsouzené často jedinou alternativou jak opustit brány věznice bez dluhů.

Co se týká statistiky zaměstnanosti, počet pracujících vězňů za poslední léta klesl. V roce 2011 bylo na Borech zaměstnáno 533 odsouzených, o rok později to bylo o pět méně. Současný stav je pak 493. „Musíme však vzít v potaz, že zaměstnanost v letošním roce je ovlivněna amnestií prezidenta republiky," upozornila mluvčí káznice.

Vězně z Bor v minulosti zaměstnávala ještě plzeňská firma Recyklo, která však svůj provoz v káznici téměř před pěti lety ukončila.