Až 60 procent propuštěných vězňů se za čas vrací zpět do vězení. Jedním z významných faktorů, který může ovlivnit vysokou míru recidivy, je zaměstnání. To se ale lidem se záznamem v rejstříku trestů shání těžko.

„Práci hledám už přes dva roky. Každý pohovor je stejný. Jsou rádi, že mám praxi v oboru, že jsem vyučený, ale pak přijde chvíle, kdy chtějí vidět výpis z rejstříku. To mě pak velmi slušně vypoklonkují a už se neozvou,“ říká bývalý vězeň z Plzně Martin P. Vzhledem k tomu, že má manželku i děti, nezbývá mu nic jiného než pracovat „na černo“.

Dobrovolníci z organizace Fousky pomáhají opuštěným a zatoulaným kočkám. Potulná zvířata odchytnou a nechají na své náklady ošetřit.
Fousky už zachránily více než 200 koček

„Dělám na černo u kamaráda. Není to moc peněz, ale lepší než nic,“ doplňuje bývalý trestanec.

POMÁHÁ NEZISKOVKA

V rámci projektu Burzy práce jezdí jednou měsíčně do plzeňské věznice pracovní poradce Vladimír Malý z neziskové organizace Rubikon. „Burzy práce slouží k tomu, že se potkáváme s vězni, kteří mají několik měsíců před propuštěním. Řešíme s nimi, co umějí, co jsou pro získání práce schopni udělat a podobně,“ vysvětluje Mladý. Následně poradce osloví pracovní agentury, zda by měly o pracovníka zájem, i když má zápis v rejstříku trestů. Ty pak osloví potencionálního zaměstnavatele.

Ilustrační foto.
Chřipky sílí, nemocnice zakazují návštěvy

„Pokud vše dobře dopadne, nejpozději v době, kdy opouští brány věznice, je zájemci jasno, kde bude pracovat a kde složí hlavu,“ doplňuje Malý. Podle něj to ale není vždy tak jednoduché.

„Ten člověk je ve vězení motivovaný pracovat, ale jakmile je venku, chce si užít to, co mu vězeňský život nedopřál. Obrazně řečeno ženy, víno a zpěv. Občas se tak stává, že do sjednané práce nenastoupí,“ vysvětluje pracovní poradce. Konkrétní firmy, které zaměstnávají bývalé vězně, ale jmenovat nechce. „Nechci způsobit nikomu problémy,“ vysvětluje.

NÁVYKY MAJÍ Z VĚZNICE

Získat pracovní návyky pomáhá odsouzeným i Věznice Plzeň. Nabízí školské vzdělávací středisko. Kromě několika různých rekvalifikačních kurzů tam mohou vězni navštěvovat také tříleté strojírenské učební obory zakončené výučním listem. Navíc sama věznice dodává vězně na práci několika firmám v Plzeňském kraji. Jedním z největších zaměstnavatelů je společnost MEA Metal Applications. Ta plánuje od roku 2020 stavět továrnu přímo v areálu věznice.

Ilustrační foto
V Plzni vznikne továrna pro trestance