S největšími slunečními hodinami na světě, v něž se proměnil 342metrový stožár vysílače Krašov a jeho okolí, jsou v severoplzeňském Bezvěrově spokojeni. Po měsíci od jejich představení se hodiny staly přesně takovou turistickou atrakcí, jakou jejich tvůrci plánovali.

Podle starosty Bezvěrova Jana Matouška je ohlas velký. „Určitě jsme to poznali. Lidé volají na úřad, v obci se ptají místních, kudy se ke Krašovu dostanou. Na silnici k vysílači je takový provoz, jaký nepamatuji – jezdí auta, motocykly, cyklisté, chodí pěší turisté. U vysílače je také keška (jedna z ukrytých schránek, které hráči geocachingu vyhledávají pomocí GPS, pozn. red.) a odpočívadlo s informační tabulí,“ říká starosta.

Plán zněl zviditelnit region a podařilo se ještě více. „Nejen naši obec, ale celou manětínskou oblast zná více lidí, a protože je vysílač nejvyšší stavbou Plzeňského kraje, zviditelňují hodiny také kraj,“ míní spokojený starosta.

S nápadem na vznik slunečních hodin přišel Václav Sidorjak z Manětína, spolu s obcí Bezvěrov ho pomohla uskutečnit Česká astronomická společnost.

Plzeňské Slavnosti svobody 2017.
Také letošní Slavnosti svobody budou jedinečné