„Nám se tady moc líbí. Jezdíme sem z Domažlic a jsme tu už podruhé. Kromě ochutnávání dobrot se těšíme třeba i na dětské divadlo, které začne za chvilku. Určitě přijedeme i příště,“ pochvaluje si prostředí klášterní zahrady i program dvaatřicetiletá Jarka, která přijela na festival se svým čtyřletým synem.

Spokojeně se tváří i prodejci. Již poněkolikáté přijeli až ze Strakonic manželé Knězovi, kteří doma provozují rodinné truhlářství. „Tady na festivalu prodáváme dřevěné potřeby do kuchyně, třeba tahle krásná kuchyňská prkénka z buku a mahagonu. Všechno si děláme sami. Manžel pracuje se dřevem a já například vypaluju laserem do dřeva ozdobné motivy,“ vysvětluje Stanislava Knězová.

Street food festival v zahradě kláštera v Chotěšově | Video: Deník/Pavel Bouda

Většina návštěvníků však očividně přišla za dobrým jídlem a pitím. „Já si musím trochu dávat pozor na to co jím, mám totiž bezlepkovou dietu, svěřuje se třicetiletá Iveta z Plzeňska. „Ale vybrala jsem si třeba ve stánku s indonéskými specialitami,“ prozrazuje.

Chotěšovský Street food festival byl první kulturní akcí nové sezóny, která se v klášteře Chotěšov otevřela 24. dubna. Další příležitostí navštívit klášter a jeho zahradu bude hned následující sobota 6. května, kdy se zde konají oblíbené Chotěšovské slavnosti vína.